Eva Beneke og Ricardo Gallén

– Det lukter svidd av gitarmiljøet!

Planen var egentlig å ansette to nye gitarlærere på Musikkhøgskolen. Vips, så ble det fire.

Det var et bevisst valg fra NMHs gitarseksjon å ansette flere gitarlærere. Studentene skulle gis muligheten til å benytte seg av bred kunnskap fra lærere med vidt forskjellig bakgrunn. Og de skulle helst undervise i mer enn bare hovedinstrument. 
– Når man satser såpass tungt på et fagmiljø, bør ressursene utnyttes til det fulle, sier fagseksjonsleder Gunnar Flagstad, som har ledet ansettelsesprosessen. Han er svært fornøyd med resultatet.

Fire nye gitarlærere

Professor Otto Tolonen kommer fra Finland, og har fordypet seg i blant annet finsk, fransk og latinamerikansk musikk. Han underviser også på Sibelius-akademiet i Helsinki, og var den første som ble ansatt, etterfulgt av tyske førsteamanuensis Eva Beneke og norske Petter Richter. Beneke har undervist på McNallySmith College of Music in St. Paul, Minnesota i fem år og har en doktorgrad fra University of Southern California, mens Richter har bakgrunn fra Norge. Her har han blant annet jobbet med Henning Kraggerud, og spiller dessuten teorbe og barokkgitar. Disse tre får selskap av den spanske professoren Ricardo Gallén – et stort navn i det klassiske gitarmiljøet. Han har spilt i noen av Europas største konserthus, og er en av de yngste musikerne som har mottatt professortittelen ved det prestisjetunge Franz Liszt-universitetet i Weimar. 

– Etter min mening er det nå særdeles gode grunner, også for utenlandske gitarstudenter, å velge Oslo som studiested i årene som kommer.

Gunnar Flagstad.

Petter Richter. Foto: Petter Richter

Et fagmiljø i utvikling

Flagstad sier det lukter svidd av gitarmiljøet.
– Vi har et lite, men veldig bra gitarmiljø på skolen. Nivået på studentene er høyt. For eksempel hadde vi i fjor to gitarstudenter på diplomstudiet vårt, forteller han og legger til at det kreves mye for å bli tatt opp som diplomstudent. Han er optimistisk med tanke på gitarmiljøets fremtid, og peker på at alle de fire nyansatte er ansett som gitarister på topp internasjonalt nivå. Det er ingen grunn til at de ikke skal kunne bidra til fag som kammermusikk, entreprenørskap eller musikkhistorie – ressursene kommer til å vise seg på alle mulige måter, og det skal være interaksjon mellom ulike fagseksjoner.

Otto Tolonen. Foto: Mika Kirsi

Professor Tolonen skryter av gitarstudentene på NMH, og sier han er imponert over den gode stemningen og entusiasmen i gruppen. Selv beskriver han seg som en fremtidsrettet gitarist, og er svært håpefull.
– Som lærer liker jeg å samarbeide med andre musikere gjennom prosjekter og felles konserter. Det er bra for studentene å prøve nye teknikker eller repertoar de ikke kjenner fra før - man må alltid gå utenfor komfortsonen, sier han.
– Etter min mening er det nå særdeles gode grunner, også for utenlandske gitarstudenter, å velge Oslo som studiested i årene som kommer, avslutter Flagstad.

Sist oppdatert: 6. november 2018