monodrama-mobil.jpg

– Mer mitt

Sopranen Maria Therese Bersås gjør det ikke enkelt for seg når hun velger monodrama som masterprosjekt. – Det er en måte å utfordre meg selv på. Jeg gjør det mer til mitt, sier hun. Tirsdag 27. oktober holder hun en av konsertene i prosjektet.

Et monodrama er et teatralt og operatisk stykke sunget av en enkelt sanger, som vanligvis portretterer én karakter.

Dramaet er viktigst. Det er skrevet få monodramaer – de fleste på 1900-tallet. Men romantikken ligger Marias hjerte nær, og hun lette i den eldre musikken for å finne musikk som kunne oppføres som monodrama. Hun fant blant annet Schubert.

– I Schuberts musikk er det mye dramatikk og store kontraster– også i de korte Liedene. Men han skrev også noen lengre Lieder med resitativ- og arielignende partier som varer 20 minutter og inneholder både dramatikken og lengden som trengs for å kunne framføre det som et monodrama.

– Tettere på musikken

 – I monodrama er også hva jeg gjør og hvor jeg står like viktig, og det hjelper meg til å komme ut av en standard konsertløsning hvor man stort sett står rett opp og ned, smiler hun.

Som sanger tar det lang tid å bygge opp instrumentet, og på øvingsrommet har det, i hvert fall for min del, vært mye fokus på å gjøre alt «riktig». Ved å jobbe med repertoaret med en ny innfallsvinkel håper jeg å komme tettere på musikken, samtidig som det blir mer «mitt». Prosessen er vel så viktig som sluttresultatet, sier Maria.

Konsertene

Masterkonsert tirsdag 27. oktober kl 19.30 i Lindemansalen

Sammen med Matti Hirvonen framfører hun musikk av Franz Schubert.

Tekst: Ingrid Holst Sollie

 

Sist oppdatert: 23. oktober 2015