Årets album

Albumet Bach – The Motets med Ensemble Allegria og Solistkoret dirigert av Grete Pedersen er kåret til «Årets album» av det franske magasinet Diapason.

Tirsdag 20. november mottok Ensemble Allegria, Det Norske Solistkor og dirigent Grete Pedersen utmerkelsen Diapason d’Or de l’Année for sin tolkning av Bachs motetter på en prisutdeling i Paris. Det er første gang et norsk kor mottar prisen.

Særlig stas å få prisen for en Bach-utgivelse

– Det er eventyrlig å få denne prisen for en innspilling med musikk av Bach, sier Grete Pedersen. – Det er særlig stas at vi får prisen for en Bach-utgivelse, fordi den internasjonale konkurransen da blir større om det f.eks hadde vært en utgivelse med musikk av en norsk komponist.

En poetisk dimensjon uten sidestykke

Om Bach – The Motets, skriver magasinet: «En ’tour de force’ i farger, korklang og gjensidig tillit mellom Grete Pedersen og hennes Oslobaserte ensemble; deres versjon av de seks motettene innehar en poetisk dimensjon uten sidestykke» (Gaëtan Naulleau, Diapason, oversatt av Ingeborg Dalheim). Diapason sammenligner koret med ledende Bach-fortolkere som i en årrekke har spesialisert seg på musikken. Albumet ble utgitt på BIS Records i 2017.

Ensemble Allegria. Foto: Ingrid Pop Photography

Diapason d’Or

Hver måned velger Diapason ti klassiske utgivelser som tildeles Diapason D’or («den gylne stemmegaffel»). Hvert år nomineres 15 av de 110 D’or-albumene til den prestisjefylte Diapason d’Or de l’Année («årets gylne stemmegaffel»), som kan sammenlignes med Gramophone Award.

Solistkoret og Ensemble Allegria er i godt selskap andre utøvere som Leif Ove Andsnes og Truls Mørk, som også har mottatt Diapason d’Or de l’Année.

Ensemble Allegria

Gleden ved musikken drev studenter ved Musikkhøgskolen til å starte strykeorkesteret Ensemble Allegria i 2007.

Ensemble Allegria består av rundt 20 musikere i alderen 20-26 år, og har siden starten blitt drevet selvstendig av orkesterets musikere, med Norges musikkhøgskole som en viktig støttespiller. Fast konsertmester og kunstneriske leder er Maria Angelika Carlsen.

Grete Pedersen

Grete Pedersen (f. 1960) er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og musikalsk overbevisende fremføringer innenfor både barokkmusikk, klassisk repertoar og samtidsmusikk. Gjennom utstrakt konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt, radioopptak, TV-opptak og plateinnspillinger er hun blitt en av Nordens mest markante dirigenter.

Pedersen er utdannet kirkemusiker og dirigent med diplomeksamen i dirigering fra Norges musikkhøgskole i 1988, og har studert med Terje Kvam og Eric Ericson. Hun er ansatt som professor i kordireksjon ved NMH, og har siden 1990 vært dirigent for Det norske solistkor.

Det Norske Solistkor

Det Norske Solistkor ble etablert i 1950 av Norsk Solistforbund med det formål å være et eliteensemble med de høyeste kunstneriske mål for framføring av kormusikk. Korets første dirigent var Knut Nystedt (1915-2014), som ledet koret i 40 år.

Ensemble Allegria - alle
Ensemble Allegria

Gleden ved musikken drev studenter til å starte strykeorkesteret Ensemble Allegria. 

New file
Dirigering 

Fagmiljøet for dirigering har et godt, kreativt miljø som gir studentene muligheter til regelmessig praksis og kontakt med arbeidslivet.

Sist oppdatert: 21. november 2018