Historien om en soldat_2498_web_2000.jpg

Historien om en soldat av Igor Stravinskij

Historien om en soldat skrev Stravinskij under 1. verdenskrig og er en moralsk fortelling om en soldat som selger fela si til djevelen mot at han får en bok som spår hvordan økonomien skal svinge. Opplev historien på Musikkhøgskolen lørdag kl 13.00.

Musikken er basert på et russisk folkeeventyr, og det går med soldaten omtrent som det ofte går med våre egne finans-spåmenn.

Verket er skrevet for sju instrumenter inkludert en virtuos stemme for fiolin. Det veksler mellom musikk og historien fortalt av soldaten, djevelen og en forteller. 

I Musikkhøgskolens oppsetning under Kammermusikkuka lørdag 12. november kl. 13.00 spilles rollene av Mari Maurstad (forteller), Stinius Maurstad (djevel) og Jacob Beranek Hvattum (soldat). Dirigentene Ole Kristian Ruud og Vasilij Petrenko har instruksjon. Og når først den erfarne skuespilleren Mari Maurstad er hyret inn, tar hun også rollen som veileder for sine medskuespillere, sønnen og fiolinstudenten Stinius og dirigentstudenten Jacob.

Historien om en soldat ble komponert i 1918. Under 1. verdenskrig var det vanskelig å sette opp storslåtte orkesterverk ettersom også musikerne i stor grad var sendt i skyttergravene. Stravinskij hadde til rådighet et ensemble på kun sju musikere, men skapte sammen med forfatteren Charles Ramuz et av tidenes mest fascinerende verk.

Aktuelt også i dag

– Dette er høyaktuelt i dag. Det handler om griskhet og menneskers svakhet. Om en som selger sjela si for gull og rikdom, sier professor i dirigering Ole Kristian Ruud.

Mer om Historien om en soldat lørdag 12. november kl 13.00

Sist oppdatert: 9. november 2016