Skrap

Lager bestillingsverk til Moldejazz

I fjor ble NMH-student Heida Karine Johannesdottir Mobeck og makker Anja Lauvdal tildelt 500 000 kr for et bestillingsverk til Moldejazz. Nå gjelder det å bli ferdig i tide.

Det var i juli 2015 det ble avgjort: duoen Skrap hadde vunnet Sparebank1 JazZtipend. Tubaist og masterstudent i musikkteknologi Heida Mobeck og pianist Anja Lauvdal var på vei hjem etter å ha spilt barnekonsert på Ultima-festivalen da de fikk beskjeden.

Vi ble veldig glade, forteller Heida Mobeck. – Vi var på flyplassen i Haugesund og feiret med å kjøpe en pose Sørlandschips og to epler, ler hun.

Kan gjøre som de vil

Stipendiatet er et samarbeid mellom Moldejazz, Midtnorsk jazzsenter og SpareBank 1 Sparebanken Midtnorge, og har blitt utdelt årlig siden 2007. Stipendet på 500 000 kr er knyttet til et bestillingsverk som skal fremføres av Trondheim jazzorkester under Moldejazz 2016. For Heida Mobeck gir stipendet dem en autonomi de sjelden opplever.

– Vi har fått muligheten til å gjennomføre et stort prosjekt hvor det økonomiske er ordnet, hvor vi får lov til å lage et musikkstykke til Moldejazz og velge musikere sjøl. Det er klart det er stort, sier Mobeck.

Og det er ikke bare stort for Skrap. At en student vinner Sparbank1 JazZtipend betyr også mye for NMH.

– Dette er ikke bare en annerkjennelse av den enkelte studentens dyktighet, men et tegn på at vi lykkes med å stimulere utviklingen av deres selvstendighet og kunstneriske identitet, forklarer rektor Peter Tornqvist, som sier han gleder seg til å høre resultatet.

En fremtidsroman

Moldejazz finner sted i juli, men duoen har mangt de skal ha gjort innen den tid. Første øving med Trondheim jazzorkester var allerede i februar.

– Vi begynner å få dårlig tid. Vi har kommet ganske langt, men har veldig mye igjen, sier Mobeck. – Utfordringen nå er å gjøre verket ferdig og å finne en måte å formidle det til musikerne, forklarer hun.

Arbeidstittelen er «Eklektisk verk» og besetningen inkluderer blant annet vinyl, saksofon, fiolin, harpe, trommer og vokal. Mobeck beskriver verket som en slags fremtidsroman.

– Elektronisk og akustisk musikk møtes, og det er litt science fiction. Tematikken er en fremtidsverden, forteller hun. – Det har vi valgt fordi det går sammen med ideen om å bruke populærkultur i en ny setting. Det synes vi er spennende, og vi mener det er noe vi kan si noe om på en interessant måte, forklarer Mobeck.

Inspirert av hiphop

Duoen traff hverandre på Sund folkehøgskole i 2006 og har jobbet og spilt sammen siden. Siden de ble tildelt stipendet har de hatt fast «kontortid» hvor de jobber med bestillingverket. Begge gjør litt av alt: de diskuterer og former verket sammen.

– Samarbeidet fungerer bra og det går fort. Men vi har fortsatt tusen ideer som må konkretiseres på en mest mulig awesome måte, forteller Mobeck.

Og med bare en måned igjen til første øving, blir det hele 33 konkretiseringer per dag! Men for Skrap er det viktig å få prøvd ut alt. Derfor har de latt seg særlig inspirere av hiphop.

– Vi er mest inspirert av hvordan hiphop-produsenter jobber. De kan bruke all musikk og klippe og sette sammen som de vil, forklarer Mobeck. – Vi er også inspirert av pop, jazz, fri improvisasjon, all musikk egentlig. Vi tillater oss å prøve alt, avslutter hun.

Og ambisjonene tar ikke slutt med Moldejazz. I tillegg til diverse bandoppdrag, skal Heida Mobeck til neste år ferdigstille sitt masterprosjekt, en kammeropera om Gud og Nøkken, hvor folkesanger Tone Hulbækmo skal spille Gud. Det er i hvert fall ideen, så får vi se om også den kan konkretiseres på en mest mulig awesome måte.

Verket fremføres 19. juli på Teatret vårt.

Sist oppdatert: 11. april 2016