Jonas-Aune-og-Sivert-Holmen-til-England.jpg

Med Griegs slåtter til England

Torsdag 16. juni reiser Musikkhøgskolestudentene Jonas Aune og Sivert Holmen til en av Storbritannias viktigste musikkfestivaler, Aldeburgh Festival. Her skal de framføre Griegs Slåtter, op 72 på hardingfele og piano.

De deltar på en konsert sammen med samtidskomponisten Julian Andreson. Konsert skal illustrere hvordan folkemusikken har inspirert klassiske komponister.

Jonas Aune (klaver) og Sivert Holmen (hardingfele) spiller annenhver gang. Først hardingfeleslåttene etter Knut Dahle, som opus 72 er bygd på. Deretter Griegs bearbeidelser for klaver fra 1902-3.

Disse slåtten spiller Jonas og Sivert: Jon Værstafæs springar, Haugelåt (halling), Ganger etter Myllarguten, Forspel og Tussebrureferdi på Vossevangen, Kivlemøyane (gangar), Skuldalsbruri, Kivlemøyane (springar fra Seljord), Røtnams-Knut (halling) og Gibøens bruremarsj  

Konserten avsluttes med verket Ring Dance av Julian Anderson. Ring Dance er et verk som bygger på Tussebrureferdi på Vossevangen. Anderson er inspirert av Grieg og Bartok og hvordan de lot seg inspirere av folkemusikk.

Nye erfaringer

Konseptet med å spille originalversjoner og så Griegs bearbeidelser er et konsept som er gjort flere ganger, men for Jonas Aune og Sivert Holmen er det er en ny form for samarbeid som gir dem litt ulike erfaringer: – For meg er det en veldig uvant setting å ha konsert i. Jeg spiller på kappleiker og småkneiper der prat mellom låtene er en selvfølge. Her skal vi bare spille, sier Sivert. Akkurat det er ikke uvant for Jonas, som er klassisk pianist. – Det er interessant å høre hvor forskjellig musikken er i originalversjon og i Griegs bearbeidelse. Det er nesten ikke til å kjenne igjen, sier han.

Begge to er bachelorstudenter på Musikkhøgskolen. Sivert er akkurat ferdig med fire år og skal ut og jobbe som musiker. Jonas har etter år igjen av bachelorstudiet.

Sivert Holmen

Sivert Holmen er blant landets fremste utøvere på hardingfele. Han vokste opp i Aurdal i Valdres, og har hatt lærere som Jan Beitohaugen Granli, Vegar Vårdal og Håkon Høgemo. Sivert har et stort fokus på solospel, men har også markert seg gjennom duoen Odde & Holmen som ble kåret til årets unge folkemusikere i 2015. Duoen vant også klassa «gruppespel» på landskappleiken.

alt

Jonas Aune

Jonas Aune ble plukket ut til å spille slåttene gjennom en audition for alle klaverstudentene på Musikkhøgskolen. Han er en ung, lovende pianist fra Ås, og han har Einar Henning Smebye som lærer. Tidligere gikk han på Musikkhøgskolens talentutviklingsprogram. Jonas har holdt konserter i Spania, Nederland og Østerrike. Han har også vært solist med flere av de lokale orkestrene i tillegg til at han er en aktiv kammermusiker.

alt

Aldeburgh Festival

Aldeburgh Festival, i Suffolk, sørøst i England, ble grunnlagt i 1948 av Benjamin Britten sammen med tenoren Peter Pears og operalibrettisten Eric Crozier. Siden starten har det å løfte unge artister sammen med store internasjonale navn vært en viktig del av festivalens virksomhet. Tilknytningen til Britten, helt til han døde i 1976, gjorde at festivalen fikk en helt spesiell plass i Storbritannias kulturverden og den har ekspandert til å bli en helårsarrangør hvor det å utvikle unge talenter er blant hovedmålene.

Menuhin, Rostropovich, Sviatoslav Richter og Dietrich Fischer-Dieskau var regelmessige gjester i de tidligere årene. Senere var City of Birmingham Symphony Orchestra under daværende sjefdirigent Simon Rattle fast innslag.

Sist oppdatert: 14. juni 2016