Wolfgang Plagge portrettfoto.jpg

Lyden av Musikkhøgskolen: Musikkopplevelser i særklasse

Søndag 26. mars blir det nye toner i Operaen. Da fyller Musikkhøgskolen hovedstadens operascene med «Lyden av Musikkhøgskolen». Gjør deg klar til en musikalsk opplevelse du sent vil glemme.

Hva er Lyden?

Lyden av Musikkhøgskolen 23.–26. mars er Norges musikkhøgskoles musikkfestival. Alt fra barokkfiolinister, harpister og musikkteknologer, til blåsere, sangere, komponister og dirigenter i alle slags musikalske sjangre, samler seg på scener rundt omkring i hovedstaden. Både innendørs og utendørs.

wolfgang plagge foto david engmo.jpg
Søndag 26. mars
kl. 18.00 – 21.00

Denne dagen og kvelden vil hele Operahuset være i bruk, og publikum kan bevege seg fritt mellom ulike konserter og framføringer.

– Publikum vil oppleve at musikken trekker dem inn i en dialog, de vil bli en del av det som skjer, sier komponist og musiker Wolfgang Plagge som blir konferansier på hovedscenen om kvelden.

En dag for hele familien

Både barn og voksne har mye å glede seg til. Barna vil få se og høre historien om barnebokfiguren elefanten Babar, framført av klaverstudenter sammen med forteller Liv Gulbrandsen. Publikum kan også få testet ørene sine gjennom lytteleker og gehørteknikk. Kanskje finner du ut at du er musikalsk, selv om du ikke trodde det på forhånd?

Men det stopper ikke der. Jazz i verdensklasse fremføres av Jazzpunkensemblet som gjenoppstår for anledningen. Publikum vil også høre helt nye komposisjoner og musikk som skapes der og da.

Festkonsert

Dagen avsluttes med en festkonsert med studenter, ansatte, tidligere studenter og gjesteartister. Klassiske toner, folkemusikk og jazzmusikk framføres i skjønn forening, men på en måte du aldri har sett det tidligere.

Dette blir en storstilt forestilling i tre deler, med en lang rekke musikkensembler: blant annet messingblåsere, gitar, cello og jazz samt unge talenter fra skolens talentutviklingsprogram. Liv Glaser spiller hammerklaver og Musikkhøgskolens symfoniorkester avslutter festivalen med en framføring av Rimskij-Korsakovs Scheherezade.

– Kvelden blir full av overraskelser. Det kan poppe opp musikere hvor som helst i rommet, og ingen i publikum kan være sikre på at de ikke blir dratt inn i det som skjer, sier Wolfgang Plagge.

Teksten fortsetter under bildet

alt

Musikerne utfordres til å skape

En grunntanke bak hele festivalen er at musikerne utfordres til å skape.

– Lenge har klassiske musikere vært opptatt av å framføre verker slik det er forventet. Men nå skal de få være autoriteter i det de gjør. Publikum vil se at mennesker som stort sett har vært gjenskapende, blir kreative. Dette er banebrytende i vårt miljø.

– Klassiske musikere har lenge vært oppdratt til å forholde seg til innarbeidede modeller og formaliserte fremføringer. Det har vært liten plass for den plutselige innskytelsen, den originale vendingen eller den kreative impulsen. Det meste har handlet om å ikke gjøre noe feil.

Utviklingen har heldigvis innhentet oss nå.  En langt større åpenhet overfor andre musikksjangere og en gjenvunnet respekt for den medskapende faktoren i musikalsk formidling har gjort noe med den nye generasjonen utøvere. Dette vil vi vise i Operaen!

Han kan love at publikum også blir mer oppmerksomme på hva de selv betyr for den musikalske utøvelsen. Fordi nettopp på denne dagen vil kommunikasjonen mellom musikerne og publikum også stå sentralt, ifølge Wolfgang Plagge.

Sist oppdatert: 1. mars 2017

Hva er Lyden?

Lyden av Musikkhøgskolen 23.–26. mars er Norges musikkhøgskoles musikkfestival. Alt fra barokkfiolinister, harpister og musikkteknologer, til blåsere, sangere, komponister og dirigenter i alle slags musikalske sjangre, samler seg på scener rundt omkring i hovedstaden. Både innendørs og utendørs.

wolfgang plagge foto david engmo.jpg
Søndag 26. mars
kl. 18.00 – 21.00