Skjermbilde rektors rom 8.5..JPG

Hvorfor kan vi ikke ha publikum på eksamen?

Regjeringen åpnet nylig for offentlige arrangement på inntil 50 personer, og jeg får daglig spørsmål om dette også gjelde for NMH. Kan vi ha publikum på eksamenskonsertene? Svaret er dessverre nei. Her skal rektor prøve å forklare hvorfor.

Eksamenskonserter er i utgangspunktet ikke et offentlig arrangement. Vi har riktignok pleid å gjennomføre utøvende eksamen offentlig for at det skal ligne mest mulig på en profesjonell konsert. Men eksamen er først og fremst en utdanningsaktivitet. Det er sluttvurderingen i et studieløp, og styres av egne regler.

Vi har tatt høyde for å gjennomføre godt over 100 eksamenskonserter i ukene som kommer. Det er allerede mange personer i sving for at disse konsertene skal kunne gjennomføres på en forsvarlig måte. Hvis vi i tillegg skal åpne hver konsert for et publikum på inntil 50 personer, øker kompleksiteten enda mer.

For regelverket er nokså tydelig. Som ansvarlig arrangør er det ikke nok å vite hvor mange personer som er i salen; Vi skal også vite hvem de er. Vi må ha navnelister, adgangskontroll, sluse folk inn og ut, passe på avstand, ha ekstra renhold mellom konsertene. Og ikke minst: vi må kunne spore hver eneste person i salen hvis en smittesituasjon skulle oppstå.

Alle konserter vil ikke nødvendigvis være like godt besøkt. Men med det antall konserter vi står ovenfor, vil vi likevel måtte håndtere et stort antall besøkende på et kort tidsrom. Det skal ikke mer enn 10-15 personer på hver konsert før vi er oppe i mer enn 2000 besøkende. Det er ganske enkelt vi ikke rigget til. Da kan vi ikke gjennomføre mer enn en brøkdel av de eksamenskonsertene vi har planlagt.

Og som ikke det var nok: Hvis bare én person i salen bli smittet eller tester positiv for Covid-19, må alle som er involvert i konserten gå i karantene. Da har vi ikke lenger den bemanningen vi trenger. Da kan pianisten som kompet på konserten ikke lenger spille på de 10 andre eksamenskonsertene han eller hun er satt opp på. Bassisten eller gitaristen du har med i ditt band kan ikke spille på andre eksamener, kanskje ikke en gang sin egen.

Dette er en risiko vi ikke er villige til å ta. Derfor holder vi fast på at årets eksamenskonserter skal gå uten publikum. Det handler om at alle må ofre litt for at så mange som mulig skal kunne få en fullverdig avslutning på studietiden.  

Vi har lagt en plan som gjør det mulig å gjennomføre eksamenskonsertene på en trygg og forsvarlig måte og på tross av strenge restriksjoner. Planen er nøye vurdert og diskutert med fagmiljøene, studentene, produsentene og myndighetene. Det er en plan vi står sammen om. Det er en plan vi kan stå inne for. Det er en plan vi har tenkt å følge.

Koronavirus f Pixabay.jpg
Koronatider – informasjon for studenter og ansatte (oppdateres)

Her kan du lese om digitale løsninger, hjemmekontor, karantene og finne lenke til rektors videoblogg.

Sist oppdatert: 8. mai 2020