kowanz_LUX, 1998 - 2010.jpg

Ny kunst i prismerommet

Nå er det bestemt hvem som skal utsmykke «prismerommet» i 3. etasje. Det blir den østerrikske kunstneren Brigitte Kowanz.

Kunstkomiteen i KORO (Kunst i offentlige rom) kom med forslaget etter at Musikkhøgskolen i september 2015 var blant 11 institusjoner som ble tildelt støtte til utsmykning. Les saken om tildelingen.

Brigitte Kowanz

Brigitte Kowanz jobber mye med fluoriserende og fosforiserende pigmenter, fluoriserende lamper, speil, (semitransparente) glass og skyggespill. Ved hjelp av enkle grep jobber Kowanz med komplekse lys og skyggespill for å skape romlige bilder. Skulpturene hennes forandrer ofte karakter ettersom lysforholdene endres gjennom dagen og gjennom sesongene, skriver KORO.

Kowanz har bred erfaring gjennom mange prestisjetunge utstillinger og utsmykkinger internasjonalt og er representert i flere større samlinger.

alt

Hvorfor heter det «prismerommet»?

Det hang en gang et prismeverk av Carl Nesjar i dette rommet. Det var også en tildeling av KORO. I 1996 falt verket ned og knuste og det har ikke vært mulig å rekonstruere verket. Til tross for at prismene er borte kalles rommet fortsatt for prismerommet. Rommet er i dag brukt til avslapning, møter, representasjon, konsertlokale, i tillegg til å være en gjennomgangsåre.

Hvorfor denne kunstneren?

– Kunstkomiteen har ønsket å velge kunst til dette rommet som igjen kan tilføre noe av den ånden som Nesjars arbeider hadde. Vi har derfor valgt en kunstner som har spesialisert seg med å jobbe med lys og rom. Hun vil jobbe direkte med stedet for å utvikle et verk tilpasset prismerommet, skriver KORO.

Når kommer kunsten?

Nå som kunstkomiteen har akseptert kunstneren, vil KORO gjøre en avtale med Brigitte Kowanz, og hun vil være i dialog med kunstkomiteen i prosessen framover. Vi kan regne med å ha et nytt kunstverk på plass i prismerommet i løpet av 2017.

Merk at bildene i denne artikkelen ikke er kunsten som skal utsmykke Musikkhøgskolen, men eksempel på Kowanz sin kunst. Verket øverst i artikkelen heter LUX og er fra 2010.

Eksempler på kunst laget av Brigitte Kowanz

altBorusan Contemporary, Istanbul 2012

alt

Balvedere, Wien 2007

alt

Max-Planck Institute, Münster, 2006

alt

Max-Planck Institute, Münster, 2006

alt

Light steps, 1990-2014

alt

LUX, 1998-2010 (bildet på toppen av artikkelen er også LUX)

altFocus, Haesusler Contemporart, 2014

Sist oppdatert: 7. juni 2016