Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

KORK + NMH: Mahler, Mozart og Glière

Lara Macri står i solnedgang foran en innsjø ved siden av harpen sin.

Kringkastingsorkestret spiller med harpist Lara Macri på det som er hennes diplomeksamenskonsert, og dirigent Jonas Bürgins masterkonsert. Det blir også verker av Mozart og Mahler.

Program

  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Schauspieldirektor
  • Reinhold Glière (1875–1956): Harpekonsert
  • Gustav Mahler (1860–1911): Symfoni nr. 4

Medvirkende

  • Kringkastingsorkestret
  • Lara Macri (harpe)
  • Mari Aschehoug (sopran)
  • Jonas Bürgin (dirigent)

Konserten strømmes

Du kan følge med på konserten direkte fra NRK Store studio kl. 18:55.

Strøm konserten

Omtale

Siden 1991 har Kringkastingsorkestret samarbeidet med Norges musikkhøgskole når de beste dirigentene og solistene skal ha den avsluttende eksamenen sin. Tradisjonen blir videreført denne gangen med dirigenten Jonas Bürgin. Han har ønsket seg Gustav Mahlers fjerde symfoni. Til tross for lengden på oppunder en time, blir den regnet som en av de «lettere» symfoniene til Mahler. Alt er jo relativt, og i fleere andre symfonier tar Mahler det mer ut i både lengde og krav til orkesterstørrelse. Stemningen i den fjerde symfonien kan også oppleves litt lysere enn i de åtte andre, ikke minst med sistesatsen, Das himmlische Leben, der teksten er hentet fra folkediktsamlingen Des Knaben Wunderhorn. Her blir det herlige, himmelske livet beskrevet med naiv innlevelse.

Lara Macri bringer, sannsynligvis for første gang til KORK, en sjeldent spilt harpekonsert som eksamensverk. Reinhold Glière var, til tross for den franske omskrivningen av etternavnet, født i Kyiv i 1875. Han ble opplært i den russiske romantiske skolen, sammen med kolleger som Sergej Rakhmaninov. Han holdt på et melodisk og romantisk tonespråk gjennom livet, noe som ga ham få problemer med det kommunistiske regimet. Harpekonserten er også svært velklingende. Glière ville egentlig dele æren for dette verket med den første harpesolisten, Ksenia Erdeli, men det ville ikke hun. Likevel har hun nok mye av ansvaret for at harpister verden over har fått et standardverk blant relativt få harpekonserter.

Flere konserter

Publisert: 12. jan. 2023 — Oppdatert: 11. mai 2023