Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

NMH + KHiO på Operaen: Rossini

Treverk inne på Den norske opera og ballett.

Vi er stolte av å presentere dette samarbeidet mellom Musikkhøgskolen, Operahøgskolen og Den Norske Opera og Ballett – og setter opp Rossini på selveste Operaen i Oslo.

Riksantikvaren/The Directorate for Cultural Heritage, Oslo

Program

Gioachino Rossini (1792–1868): Elisabetta Regina d´Inghilterra

Medvirkende

  • Sangere fra Kunsthøgskolen i Oslo, Operahøgskolen
  • Gregor Bühl (dirigent)
  • Musikkhøgskolens symfoniorkester

Omtale

For første gang i Skandinavia: Operaen Elisabetta Regina d’Ingilterra var den første av ni operaer Rossini skrev for Teatre San Carlo i Napoli (1815) som 23-åring. Noe av musikken fra denne operaen ble resirkulert i senere operaer – en del av Elisabettas første arie kan høres i Rosinas arie «Una voce poco fa» i Barbereren i Sevilla, samt i operaens ouverture.

Dronning Elisabetta I er revet mellom kjærligheten til jarlen av Leicester, som akkurat har vunnet over skottene, og oppdagelsen av jarlens hemmelige ekteskap med datteren til dronningen av Skottland, Matilda. Hertugen av Norfolk konspirerer og presser Elisabetta til å ta jarlen og Matilda til fange, men de sverger at de heller dør en å skilles fra hverandre, selv hvis Elisabetta gifter seg med jarlen i stedet. Sammensvergelsen oppdages på dødsleiet, og Elisabetta får muligheten til å velsigne ekteskapet mellom jarlen og Matilda.

Protagonistenes ekstreme følelsesuttrykk er i sentrum av dette tidlige mesterverket av Rossini.

Publisert: 13. des. 2021 — Oppdatert: 14. feb. 2022