Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Mas­ter­ar­beid II

  • Gjennomføres: 2. studieår, over to semestre
  • Avsluttende vurdering: Kunstnerisk sluttpresentasjon og samtale
  • Forhåndskrav: Opptak til masterstudiet i utøving
  • Undervisningsspråk: Norsk/Engelsk

Kort om emnet

Emnet er for studenter ved Masterstudiet i utøving på studieretningene

  • soloinstrument/kammermusikk
  • folkemusikk
  • akkompagnement og kammermusikk for klassiske pianister

Masterarbeidet skal være et utøvende prosjekt som viser selvstendighet og kunstnerisk modenhet i den musikalske utøvingen. Prosjektet skal ha et avgrenset tema med en definert kunstnerisk problemstilling.

Læringsmål

Ved fullført emne er det forventet at studenten

  • har opparbeidet en tydelig kunstnerisk profil
  • viser kunstnerisk integritet og modenhet i den musikalske formidlingen
  • kan artikulere og drøfte kunstneriske problemstillinger
  • kan initiere, utvikle og gjennomføre egne kunstneriske prosjekter
  • kan anvende materiale fra kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning

Studenten vurderes etter de samme læringsmålene i Masterarbeid I og II. Ved avslutningen av Masterarbeid II i studiets 2. år vurderes det om studenten har oppnådd et læringsutbytte som tilsvarer læringsmålene.

Innhold

I masterarbeidet skal studenten gjennomføre et selvstendig utøvende kunstnerisk prosjektarbeid. Prosjektet skal ha et avgrenset tema med en definert kunstnerisk problemstilling. Repertoaromfanget skal normalt være på 90 minutter, hvorav minimum 45 minutter skal være fremført offentlig i forkant av den kunstneriske sluttpresentasjonen. Repertoar og offentlige fremføringer gjennomført i studiets første år teller med i omfanget. Hele eller deler av repertoaret kan fremføres i ensemble.

Masterarbeidet utgjøres hovedsakelig av studentens arbeid med

  • utvikling, gjennomføring og ledelse av eget kunstnerisk prosjekt
  • innstudering og interpretasjon av repertoaret som inngår i masterarbeidet
  • gjennomføring av offentlige fremføringer av masterarbeidet
  • relevant materiale fra kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning

Organisering

Hoveddelen av emnet utgjøres av studentens selvstendige arbeid med masterarbeidet. Studenten er selv ansvarlig for progresjonen, og må sørge for å gjøre jevnlige avtaler med veileder(e).

Veiledning

Hver student blir tildelt en hovedveileder, som normalt er studentens lærer i emnet Kunstnerisk fordypning - hovedinstrument. Det kan være aktuelt med annen hovedveileder dersom prosjektets art tilsier det, og det er mulig å oppnevne biveiledere ved behov. Veileder(ne) skal gi studenten råd og tilbakemeldinger om kunstneriske valg og på andre måter bidra til utvikling og gjennomføring av masterarbeidet.

Prosjektbeskrivelse

Studenten har i masterstudiets første år utviklet en prosjektbeskrivelse for masterarbeidet som skal angi tittel, tema, problemstilling, begrunnelse og fremdriftsplan.
Prosjektbeskrivelsen kan endres underveis i studieforløpet. Dette må godkjennes av veileder og meldes til studieleder.

Veiledningsavtale

I masterstudiets første år inngås en veiledningsavtale mellom student, veileder, eventuelle biveiledere og Musikkhøgskolen dersom studenten har flere veiledere. Veiledningsavtalen skal angi hvilke veiledere som skal bidra inn i masterarbeidet på hvilken måte, og hvordan den samlede veiledningsressursen skal fordeles mellom ulike veiledere. Veiledningsavtalen angir studentens plikter og rettigheter, samt veilederes ansvar og plikter. Ved endringer som påvirker planlagt progresjon i masterarbeidet skal veiledningsavtalen revideres.

For oversikt over veiledende undervisningsmengde og organisering, se ”Organisering” under beskrivelsen av det enkelte studieprogram.

Studenten meldes automatisk opp til undervisning/veiledning og vurdering i emnet, i henhold til den progresjon som er fastsatt i utdanningsplanen.

Arbeidskrav

Offentlige fremføringer

Studenten skal i forkant av eksamenskonserten fremføre et repertoar på minimum 45 minutter, slik at samlet fremført repertoar i Masterarbeid I og II er 90 minutter. Repertoaret kan om ønskelig splittes opp i flere fremføringer.

Fremføringen(e) skal dokumenteres med lyd- eller videoopptak som skal tilgjengeliggjøres for sensorer elektronisk i rapporteringsskjemaet.

Rapporteringsskjema

Studenten skal levere et rapporteringsskjema som inneholder

  • gjennomgått repertoar i emnet
  • oversikt over offentlige fremføringer og fremført repertoar
  • lenke til lyd-/videoopptak av offentlige fremføringer
  • repertoar, konsertsted og presentasjonsform for avsluttende kunstnerisk presentasjon
  • prosjektbeskrivelse av masterarbeidet

Frister for arbeidskrav

15. april i studiets fjerde semester:
  • Ha gjennomført offentlige fremføringer på minimum 45 minutter av repertoar som inngår i masterarbeidet (inkludert offentlig fremført repertoar i studiets første år).
  • Levere rapporteringsskjema
Alle arbeidskrav skal godkjennes av hovedveileder.

Avsluttende vurdering

Alle arbeidskrav i emnet må være godkjent for at studenten skal få gå opp til avsluttende vurdering.

Studenten vurderes i forhold til emnets læringsmål. Avsluttende vurdering uttrykkes ved bestått/ ikke bestått og fastsettes på grunnlag av kunstnerisk sluttpresentasjon og samtale. Masterarbeidet vurderes som en helhet, der sensorene også har tilgang til studentens prosjektbeskrivelse, rapporteringsskjema og lyd/-videoopptak av offentlige fremføringer.

Masterarbeidet vurderes av tre sensorer, hvorav minst en er ekstern.

Kunstnerisk sluttpresentasjon

Masterarbeidet avsluttes med en kunstnerisk sluttpresentasjon som normalt avholdes som konsert i Musikkhøgskolens lokaler i studiets fjerde semester. Etter søknad kan masterarbeidet presenteres i et annet format. Eventuell søknad om dette må leveres eksamenskontoret innen 1. februar i studiets fjerde semester.

Omfang: 45 minutter.

Samtale

Kandidaten skal i etterkant av sluttpresentasjonen gjennomføre en offentlig samtale med eksamenskommisjonen. Faglige problemstillinger rundt kandidatens masterarbeid og den indre sammenhengen i masterarbeidet inngår som en del av samtalen. Samtalen kan også gi rom for tilbakemeldinger fra tilhørerne.

Omfang: 30 minutter.

Eksamenskommisjonen skal gi en begrunnelse for vurderingen til studenten.

Ny vurdering

For ny vurdering gjelder samme ordning som for ordinær vurdering.

Publisert: 16. sep. 2021 — Oppdatert: 18. des. 2023