Du trenger du ikke ta mer enn ti skritt fra Musikkhøgskolen, før du befinner deg på Chateau Neuf – som byr på langt mer enn musikalopplevelser. Her gløder varmelampene fra Glassbarens uteservering inn i de sene nattetimene, uten at du brenner hull i lommeboka. Lukten av billig øl følger deg opp trappene til Bokkafeens lounge, omringet av bøker og egen bar. Der kan du også få påfyll i form av intimkonserter, foredrag, quiz eller bingo. Like bak Musikkhøgskolen befinner Store Studio seg. Om du lytter kan du høre suset av historie – i et bygg som har hatt direktesendinger fra radioens gullalder så vel som fjernsynets barndom. I dag er det Kringkastingsorkestrets faste scene. Mulighetene for store musikkopplevelser er mange, og det er heller ingen ulempe at Musikkhøgskolens studenter kommer gratis inn.
En musikkstudents guide til Oslo
Usikker på hva hovedstaden har å by på? Her er et knippe favorittsteder.
I umiddelbar nærhet
Et lite steinkast unna ligger Deichman. Med eget bibliotekkort kommer du inn døgnet rundt, enten du trenger nye omgivelser for å studere, låne en datamaskin, eller hvis du bare vil slappe av med en bok. For å senke skuldrene og ta en pause er kafeen PUST en typisk NMH-hang-out. Fråts i sunn eller søt mat mellom langbord og industrilamper, eller kryss gaten over til den lille franske bistroen Grains, der lukten av crêpes og entusiastiske franske bakere byr på et sødmefylt avbrekk i hverdagen.
Føles helgen for fjern, finner du fredagsstemning midt i uka på Café Billabong, som også befinner seg i umiddelbar nærhet til skolen. Hjemmekoselig interiør som gir følelsen av å både være på hytta og i en antikvitetshandel, og med stor mulighet for å støte på medstudenter.
Bynær natur
Vil du utvide radiusen, har byen langt mer å by på. Ikke minst av bynær natur. Oslomarka er en perle som bare koster prisen av en trikkebillett. Det samme gjelder Sognsvann eller båt ut til øyene i fjorden. Det er lite som slår følelsen av å stå på dekk og kjenne sjøsprøyten i ansiktet, mens du tøffes ut til et varmt svaberg en sommerdag. Her får du pur sørlandsidyll midt i Oslofjorden! For mer urban bading har Sørenga sjøbad åpent basseng, kafeer og restauranter rett ved vannkanten (samt isbading og badstue midt på vinteren). Mens Botanisk hage, Akershus festning og Ekebergparken er friområder der du kan komme inn uten å betale et øre.
Byliv
Er studentbudsjettet trangt, byr Oslo også på muligheten til å gå på byen uten å blakke seg. Ta turen til Tamara , ei lita bule med bøttevis av sjel, eller la tonene fra gamle, nostalgiske plater sette stemningen på Luna Park. Som en motvekt til det lune, byr Mastermind på studentkro-fra-fremtiden-vibber, der du kan drikke billig øl i et gigantisk, grønt rom med store vinduer ut mot Oslos mest dystopiske utsikt.
Mer unnselig plassert i en bakgate finner du Himkok, som ligger på lista over verdens 50 beste barer. Til tross for stramme bartendere i hvite laboratoriefrakker, råder tilbakelent stemning og følelsen av at du befinner deg på et litt hemmelig sted.
Små og halvstore scener
De mindre klubbscenene er mange, men verdt å merke seg – som Ingensteds, Kafe Hærverk, Revolver og Café Mir. For ikke å glemme det nedlagte spinneriet Blå, som er en av byens eldste klubber – med musikk både i mainstream og underground. Stedet byr på magisk beliggenhet ved bredden av Akerselva, der du kan kjenne konserttrøkket tidlig på kvelden før lokalet blir til en sydende klubb ut i natten. Café Sør er stedet for de mer søvnige søndagene, med eget husband og søndags-jam. Det fargerike interiøret speiler klientellet – her møtes mennesker med ulik bakgrunn for å feire mangfoldet i byen.
På Herr Nilsen foregår det også jamming i ulike sjangere, ikke minst er det gode tilbud for alle jazzelskere. Hakket mer brunt enn fargerikt, men med desto mer nostalgi i veggene. Baren startet i sin tid opp for å bøte på savnet etter bortgangen av Club 7. Men enda mer jazz finner du på Victoria Nasjonale Jazzscene. På en måte er det lett å gå forbi inngangsdøra, selv om du befinner deg midt i Karl Johan. Men når du går inn og setter deg, vil du kunne få store musikalske opplevelser. For dette er en arrangør som kan kunsten å programmere kvalitet, og som kan få lytteren til å sette seg overrasket helt ut på kanten av stolen. Riksscenen er også en mulighet. Du finner stedet på Schous Bryggeri, og du vil kunne oppleve folkemusikk i vid forstand. Du vil ikke angre på at du tar turen, for det er en mulighet for at du går derfra med et smil om munnen.
Men kvelden er kanskje enda ikke over? Sjekk mulighetene på Kulturkirken Jakob, som blir drevet av Kirkelig kulturverksted. Med god akustikk og en helt unik atmosfære for konserter, teater og kunstutstillinger. En kirke der det er så høyt under taket at de ofte også har egen bar.
Litt større scener
Midt i sentrum er Norges eldste sparebankbygg skapt om til et unikt hus med seks scener. Sentralens svimlende takhøyde og eksklusive marmorsøyler setter rammen rundt et imponerende antall ulike konserter og kulturarrangementer. Dette er også et sosialt samlingspunkt der du kan få i deg skikkelig god mat eller mingle over et glass vin.
Ikke glem å ta turen innom Kulturhuset en kveld. For der vil du ved en av de mange scenene garantert møte studenter som både spiller og lytter. Hyggelig er det der også. Og rusler du over til Grünerløkka, må du stikke innom Parkteateret. Jo, de har en fin bar der, men også et imponerende konserttilbud med høy kvalitet.
Men kvelden er ikke over, for Soria Moria blinker med sitt kulturslott på Torshov, der de blant annet har tak over Nationaltheatrets «lillebror» Torshovteatret, og humor- og musikkscenen Nieu Scene (som også har bar og restaurant). Også må du ikke glemme legendariske Cosmopolite scene som nå har holdt det gående i snaut 30 år med artister som Gerry Mulligan, Diana Krall, Chick Corea, Joe Zawinul, Bo Diddley, Marcus Miller, Nusrat Fateh Ali Khan and Mulatu Astatke på scenen – musikk fra hele verden som er umulig å glemme. Joda, Cosmopolite har flyttet en del på seg, men er nå etablert fast på Soria Moria – som forresten har klubbscenen og det musikalske laboratoriet Belleville i kjelleren.
Store musikkopplevelser
Kanskje du drømmer om å spille i orkester? Oslo-Filharmonien har ukentlige konserter i Oslo Konserthus fra august til mai, og gir deg mulighet til å mate motivasjonen så ofte du trenger. Her sitter toppmusikere fra hele verden og presenterer alt fra nyskreven samtidsmusikk rett fra ferskvaredisken, til de mesterverkene som fortsatt er bautaer i musikkhistorien – Beethoven, Wagner, Mahler og utallige andre. Gjerne på én og samme konsert.
På Konserthuset kan du også oppleve internasjonale artister – de siste årene har for eksempel Maria Mena, The Real Group , Sissel Kyrkjebø, Bo Kaspers Orkester, Bugge Wesseltoft, Susanne Sundfør og Pat Metheny stått på programmet. Her får du kommersiell musikk med høy kvalitet i en konsertsal som vanligvis huser et symfoniorkester.
På Operaen i Bjørvika kan du som student oppleve både Operaorkesteret og Nasjonalballetten til halv pris. Som det første operahuset i verden der du kan gå på taket, er det også ideelt å slenge seg ned på de hvite marmorflisene i sola og sette på akkurat den musikken du selv vil, eller lytte til måkeskrik og sjøbrus. Og skulle du få lyst på en is, kan det være greit å huske på at iskremflekker ikke synes på marmor.
Kino og teater
Like ved Musikkhøgskolen finner du Colosseum kino. I storsalen får du ikke bare kino-opplevelsene i stort format, men følelsen av å sitte midt i filmhistorien når du titter opp på det karakteristiske kuppeltaket fra 1928. Finner du veien ut av kinomørket, er det ikke mange meterne før du befinner deg i Frognerparken. Ved å følge parkveiene som slynger seg på kryss og tvers mellom de 250 år gamle løvtrærne, unngår du de tetteste turistklyngene, men får likevel utsikt til skulpturkunsten. Ah, dette er et ypperlig sted for joggeturer eller for å fyre opp engangsgrillen og henge en hel dag.
Rusle nedover til Bygdøy Allé for å flotte deg på distingverte Gimle kino, oppført i 1939. Gimle begynte med direktesendt opera mange år før strømingens storhetstid, og er i dag mer aktuell enn noen gang. Få med deg opera- og ballettforestillinger live fra Royal Opera House i London og New Yorks Metropolitan. Og du kan selvfølgelig ta med et glass champis fra foajébaren inn i salen.
Som seg hør og bør byr hovedstaden på både tradisjonell og moderne scenekunst. Nationaltheatret er en selvsagt severdighet både utenfra og inni, og tar deg med tilbake til åpningen i 1899, da Oslo var Kristiania og bohemene regjerte. Det Norske Teatret byr på storsatsninger som The Book of Mormon, men er ikke fremmed for verken Dostojevskij eller forestillinger basert på norsk samtidslitteratur.
Kunsthøgskolen, Blackbox teater og Dansens hus er knutepunkter for samtidsdans- og teater, der du kanskje kan oppdage foreløpig ukjente, men ikke desto mindre talenter. På Vega scene løftes det frem ny dramatikk og aktuelle, gjerne litt eksperimentelle, filmer med kvalitetskino og storbyteater. Men når du ikke salene, kan du jo bare henge rundt i salongen.