Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Bjørg Lewis

Første­ama­nu­en­sis

Fagseksjon for strykere og harpe

Bjørg Værnes Lewis er en av Norges mest anerkjente cellister. Da Rostropovich hørte henne spille inviterte han henne til å studere hos ham, og uttalte at «Norge behøver ikke frykte for sin musikalske framtid når landet har en cellist som Bjørg».

Hun har samarbeidet med musikere som Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Paul Lewis, Elisabeth Batiashvilli, Truls Mørk, Steven Isserlis, Martin Frost og Nash Ensemblet. Hun har vært solist med Oslofilharmonien ledet av Mariss Jansons, og har ellers opptrådt som solist med orkestre rundt om i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Baltikum.

Bjørg er medlem og én av grunnleggerne av Vertavo strykekvartett, som har vunnet tallrike priser, deriblant den prestisjefylte Grieg-prisen i 2005. Deres plateutgivelser inkluderer alle Bartoks strykekvartetter samt kvartetter av Schumann, Brahms, Beethoven, Grieg, Debussy og Nielsen. Flere av platene har mottatt Diapason d'Or og skandinaviske grammofonpriser. Deres siste utgivelse for LAWO inkluderer kvartetter av Verdi og Sibelius.

Et travelt konsertprogram fører Bjørg gjennom Europa, Nord-Amerika og Japan. I Storbritannia har hun bl.a. opptrådt på festivaler i Edinburgh, Bath og The Proms, og hun spiller også regelmessig i Wigmore Hall både med Vertavokvartetten, The Nash Ensemble og med sin mann, pianisten Paul Lewis.

Etter 15 år som kunstnerisk leder av Festspillene i Elverum startet Bjørg Vertavofestivalen i 2016. Selv deltar hun jevnlig ved mange andre internasjonale kammermusikkfestivaler og forrige sesong gjestet hun både Aldeburgh og Cheltenham festivalene i England.

I 2009 stiftet hun og hennes mann den nye festivalen Midsummer Music, en internasjonal kammermusikkfestival i England som har etablert seg som en av de ledende festivalene i sin sjanger.

Fondet Dextra Musica har generøst stilt til hennes rådighet instrumentet som hun spiller på, en Gennaro Gagliani cello fra 1748, hvis forrige eier var Martin Lovett i Amadeuskvartetten.