Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Kolbjørn Holthe

Første­ama­nu­en­sis

Fagseksjon for strykere og harpe

Biografi

Kolbjørn Holthe (f. 1973) er en av de fremste norske fiolinistene i sin generasjon og ettertraktet både som solist, kammermusiker og pedagog. Han ble tilsatt som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole i 2001, og 1. januar 2014 tiltrådte han i stillingen som førstekonsertmester i Kringkastingsorkestret.

Holthe studerte selv ved Norges musikkhøgskole i årene 1991-97, avbrutt av to år ved Louisiana State University hos Camilla Wicks. Ved siden av en rekke andre priser og utmerkelser, ble hans oppsiktsvekkende debutkonsert i Oslo 1999 belønnet med Musikkens Venners Landsforbunds debutantpris.

Holthe var førstekonsertmester i Den Norske Operas orkester fra 1997 til 2004 og gruppeleder for andrefiolinene i Chamber Orchestra of Europe, hvor han var medlem fra 1997 til 2009. I COE arbeidet han regelmessig med dirigenter som Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Paavo Berglund og Bernard Haitink. Under ett prosjekt var han også førstekonsertmester (CD-innspilling med musikk av Bach med solistene François Leleux, obo, og Lisa Batiashvili, fiolin).

Han har vært solist med samtlige profesjonelle norske symfoniorkestre samt Det Norske Kammerorkester, Forsvarets stabsmusikkorps og Det Norske Blåseensemble i tillegg til opptredener med blant annet Symphony Nova Scotia og Kitchener-Waterloo Symphony Orchestra i Canada. I 2009 fremførte han Mozarts fiolinkonsert i A-dur med London Philharmonic Orchestra i England.

Som gjestende førstekonsertmester har Kolbjørn Holthe vært engasjert og gjeninvitert av Oslo-Filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester, Kungliga Hovkapellet (Kungliga Operan i Stockholm), Norrköpings Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikarna i Stockholm og Det Norske Kammerorkester. I årene 2010-12 var han engasjert som førstekonsertmester i Kringkastingsorkestret, og i 2013 var han fast ansatt som førstefiolinist i Oslo-Filharmonien.

Fra 2006 til 2012 hadde Kolbjørn Holthe stillingen som kunstnerisk leder for Tromsø Kammerorkester. Han er med bakgrunn i dette arbeidet i ferd med å etablere seg som orkesterdirigent, og i 2013 ble han engasjert i denne rollen for Kringkastingsorkestret, noe som førte til reengasjement for samme orkester i 2014.

Innspillinger

Kolbjørn Holthe har bak seg flere CD-innspillinger som solist, kammermusiker, orkesterleder og orkestermusiker. Blant disse kan nevnes:

Plateselskapet SIMAX, 2012: "Perspectives (69°42', North | 19°00' East)”, medvirkende som dirigent, spillende leder og kvartettprimarius for Tromsø Kammerorkester.

Plateselskapet 2L, 2006: "The Art of Transcendence", fiolinsonater av Richard Strauss og George Enescu (nr. 3). 2L, 2008: "Mirror Canon", medvirkende i Anton Webern: Vier Stücke für Geige und Klavier.

Begge innspillinger i samspill med pianisten Tor Espen Aspaas.