Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Tone Bianca Sparre Dahl

Første­ama­nu­en­sis

Fagseksjon for dirigering, sang og kirkemusikk

Kompetanseområder

Tone Bianca Sparre Dahl er kordirigent. Hun har undervist ved NMH siden 1991, og er ansatt som førsteamanuensis i korledelse. Tone mottar Statens 10-årige stipend for etablerte kunstnere siden 2014, et stipend som nå er forlenget til 2027.

Tone Bianca Sparre Dahl har vært dirigent for kammerkoret Schola Cantorum, et av landets ledende kor, siden 2002. Koret har under hennes ledelse vunnet prestisjetunge priser, mottatt ensemblestøtte fra kulturrådet og utgitt to CD-er på 2L – Lindberg Lyd. I 2018 startet hun sitt eget ensemble; Kammerkoret YMIR, som raskt kom på listen over semiprofesjonelle kor som mottar støtte til drift.

Hun har også utdannelse i kommunikologi, en tverrfaglig kommunikasjonsutdannelse.

Biografi

Tone Bianca Sparre Dahl har lang erfaring som pedagog og utøvende dirigent. Hun er ofte benyttet som dommer ved internasjonale korkonkurranser og som foredragsholder i inn- og utland, gjerne med temaet «Kommunikasjon mellom kor og dirigent».

Hun har utgitt en lærebok i kordidaktikk, «Korkunst» (utgitt på www.cantando.no). Boken er oversatt til svensk og engelsk og er mye brukt som lærebok ved høyskoler i Norden.

I 2023 utga hun sin andre bok for dirigenter. «Å dirigere med en fugl på hånden» er utgitt på Norsk Musikforlag. Boken kommer på svensk og engelsk i 2024.

Bakgrunn

  • Bachelor i musikkpedagogikk med hovedinstrument klaver fra NMH, Rogaland musikkonservatorium med hovedinstrumenter klaver og sang, og Zoltán Kodály-instituttet i Ungarn med hovedinstrument sang og fordypning i gehør.
  • Diplomeksamen i kordirigering ved NMH i 1991.
  • Dirigent for Den norske Studentersangforening 1991–2002.
  • Dirigent for damekoret Vocalis 1993–200.4
  • Dirigent for Schola Cantorum 2002–.
  • Dirigent for Kammerkoret YMIR 2018–.
  • Undervist ved Norges musikkhøgskole fra 1991–.
  • Sangpedagog ved Oslo By Steinerskoles musikklinje 2008–2014.