Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Andres er KORKs nye assistentdirigent

Andres Maurette O'Brien smiler bredt foran stripete vegg og med bratsjen i hånden.
Andres Maurette O'Brien blir fast på bratsj i Oslo-filharmonien fra 2023, og ble nylig assistentdirigent i KORK. Foto: Mikel Szinetar.

Andres Maurette O'Brien (29) fra Venezuela kom fra «El Sistema» og studerte bratsj på NMH. Nå er han assistentdirigent for Petr Popelka i NRK for Kringkastingsorkestret (KORK).

Hvordan begynte du å interesse deg for musikk, Andrés?

– Jeg startet å spille bratsj som 11-åring fordi mamma tok meg med på en konsert. Tidligere hadde jeg syntes klassisk musikk hørtes litt kjedelig ut, men nå fikk jeg veldig lyst til å spille – og aller helst fiolin. El Sistema har en ordning for unge musikere i Venezuela, og det finnes orkestre over hele landet. Jeg måtte vente for å få fiolin, så da ble det bratsj i stedet – noe jeg ikke angrer på. Hjemme var det litt musikk, gitar og sang, men ikke mye klassisk musikk å høre.

Men hvorfor direksjon, hvor kommer den fascinasjonen fra?

– I 2007 spilte jeg med det nasjonale ungdomsorkesteret i Venezuela, med bare unge musikere fra hele landet. Der var Simon Rattle gjestedirigent, og dette ble min til da beste opplevelse med musikk. Et av stykkene var Mahlers 1. symfoni, som var veldig inspirerende. Rattle snakket så fint med oss ungdommer, og han kommuniserte så godt om musikk. Hans måte å lede orkesteret på ble en vekker, og et veiskille for meg: Nå fikk jeg lyst til å gå inn i denne rollen selv, som orkesterleder og dirigent.

Du spilte med Oslo-filharmonien (OF) først, og deretter KORK?

– Jeg fikk ett-års kontrakt i OF i 2016 som vikar på bratsj, så jeg tok en pause fra Barratt Due for å jobbe 100 prosent som orkestermusiker. Etter bachelor kom jeg inn på masterstudiet på NMH, hvor jeg var så heldig å få stipend for å spille med Det Norske Kammerorkester. Dette var avgjørende for å utvikle meg videre.

Siden pandemien, sommeren 2020, har Andrés vært i KORK. Han planlegger å avslutte mastergradsstudiet i utøving i 2023.

Det handler ikke om meg, men om musikken.

Andrés Maurette O'Brien, assistentdirigent i KORK

Men, å dirigere for KORK, hvordan startet det hele?

– Jeg er bratsjist i bunn, og orkestermusiker, og retter karrieren min i den retningen. Men, da KORK annonserte at det ville bli prøvedirigering for å bli assistentdirigent for Petr Popelka bare visste jeg at jeg måtte ta sjansen for å få lov til å jobbe med ham og lære av ham.

– Selvfølgelig ble jeg nervøs på audition, men alt handler om å skape musikk: Det er viktig å understreke at det ikke handler om meg, men om musikken. Jeg er kjempeglad for at jeg nå får sjansen til jobbe med Petr. Samtidig er jeg glad for den solide støtten kollegaene mine i KORK gir meg hver gang jeg får lov til å dirigere dem.

Neste prosjekt for deg i 2023?

– Jeg har akkurat fått fast jobb i OF! Fra januar 2023 spiller jeg tutti bratsj, noe jeg virkelig ser fram til! Ved siden av dette får jeg lov til å dirigere to prosjekter med KORK i 2023, og det blir uansett spennende å jobbe videre med Petr Popelka.

Kan du plukke ut et favorittstykke, Andrés?

– Det er for mange, jeg kan ikke velge. Meeen… Beethovens musikk står allikevel i en særklasse for meg.

Har du noen gode råd til studentene her på NMH?

– Jeg er akkurat invitert hit av Are Sandbakken til NMH for å snakke med studentene i strykerforum. Da skal jeg gi mine beste råd, så møt opp der (ha ha)!

Har du noen store dirigentforbilder?

– Det er mange store dirigenter, og det er ikke én måte å dirigere på som er riktig. Det er noe å lære av alle, men jeg vil trekke fram Abbado: Han er så god til å formidle energi, og han har et veldig naturlig og musikalsk kroppsspråk, avslutter Andrés Maurette O'Brien.

Artikler relevante