Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Buddy-priser til Maja S. K. Ratkje og Solveig Slettahjell

Solveig Slettahjell står ved flygelet på kontoret sitt

Norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2020, ble i år tildelt to enestående musikere og komponister, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje og Solveig Slettahjell.

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956, og et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. I år har den nasjonale medlems- og interesseorganisasjonen Norsk jazzforum valgt å hedre to musikere med hver sin Buddy-pris.

– Vi er velsignet med en rekke fantastiske musikere her i landet. I dette annerledesåret som har vært ekstra utfordrende for mange, ikke minst for musikere og kunstnere, ønsker vi å benytte muligheten til å hedre flere, sier styreleder, Ingrid Brattset. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg, samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

På grunn av dagens smittevernrestriksjoner ble det ingen offentlige overrekkelser av Buddy-prisene, noe som har vært vanlig tidligere år. Begge de to prisvinnerne ble i stedet overrasket hjemme av styreleder og daglig leder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset og Gry Bråtømyr. Med en dekkhistorie om intervju om musikerlivet under koronapandemien som bakteppe, troppet Bråtømyr og Brattset opp med et filmteam på slep, og overrasket både Slettahjell og Ratkje med Buddy-statuetter pakket inn som julegave.

Bak flygelet i stua

– Dere har lurt meg, utbrøt Solveig Slettahjell overrasket, da hun pakket ut Buddy-statuetten på flygelet hjemme i stua på Malmøya i Oslo. – Det er så utrolig hyggelig. Jeg setter så pris på det. Jeg får nesten ikke uttrykt meg. Jeg er så aldeles beæret over dette her. Tusen, tusen, takk, sa en rørt og tårevåt Solveig Slettahjell.

Etter nærmere 25 år har Slettahjell for lengst etablert seg som en av landets fremste jazzvokalister og låtskrivere. I begrunnelsen for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Slettahjell med sin inderlige og personlige formidlingsevne kombinert med høy kunstnerisk kvalitet og integritet, har opparbeidet seg et stort og dedikert publikum. Hun har utvilsomt vært en døråpner inn til jazzens verden for mange.

Prisutdelerne Gry Bråtømyr og Ingrid Brattset sammen med Solveig Slettahjell.

Med skogen som bakteppe

Maja S. K. Ratkje tok imot Norsk jazzforum i vakre omgivelser på Svartskog i Follo, på verandaen bak huset med tåkelagt skog og fjord som kulisser.

– Helt målløs, jeg, tårer i øynene og kjemperørt. Utrolig stolt, utbrøt en fullstendig overrasket Maja S.K. Ratkje da Buddy-prisen ble overrakt. – Det er en anerkjennelse som utøver, det er så utrolig viktig. Jeg setter vanvittig stor pris på dette, sa Ratkje.

Som improvisasjonsmusiker har Maja S. K. Ratkje vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. I sin begrunnelse for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner. Hun er også en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, som trenger mennesker som henne som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen.

Artikler relevante