Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

En inspirators bursdag

Olav Anton Thommessen smiler bredt til kamera.

16. mai ble komponist og mangeårig NMH-professor Olav Anton Thommessen 75 år. 21. oktober blir han hedret av kolleger og andre musikere i Lindemansalen.

Olav Anton Thommessen: en institusjon i samtidsmusikkmiljøet, og tidligere eier av det myteomspundne «komponistloftet» på Vinderen. Der har mang en komponistspire opplevd nestorens monologer om Wagner-operaer, Gesualdo og Messiaen, parallelt med tilbakemeldinger på deres egne verker.

Kompromissløs

Thommessen ble lektor på Musikkhøgskolen i 1973, og professor i 1994. I 2014 pensjonerte han seg etter hele 41 år som ansatt. Produksjonen har for øvrig ikke stanset, og han ble senest nominert til Spellemannprisen for operaen Hermafroditten i 2016.

Komponisten er kjent for å ha sterke meninger som han formidler kompromissløst – ofte med en dose (svart) humor. Han har vært en aktiv stemme i debatten rundt norsk musikkliv, og klassiskmusikk.com omtaler ham som ungdommelig opprørsk i et jubileumsintervju fra mai i år.

Konserter og seminar

Musikkhøgskolens konsertsesong denne høsten er preget av Thommessen – 21. oktober er det duket for 75-årsfeiring med stor konsert i Lindemansalen, og tilhørende seminar tidligere samme dag. Her medvirker blant annet det banebrytende ensemblet POING!. Det blir også en verdenspremiere: PARASIxTh, fremført av Ernst Simon Glaser.

På seminaret vil Thommessen selv være til stede, og førsteamanuensis og komponist Trond Reinholdtsen presenterer intervju og podkast i anledning jubileet.

2. november spiller NMHs sinfonietta Thommessen-verket Det hemmelige evangeliet, side om side med to urfremføringer av skolens egne komposisjonsstudenter.

Artikler relevante