Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Fengslet for fjorden

Portrett av Hilja Løvvik foran grønn ås.

Aktivist og musiker Hilja Løvvik ble 6. mai arrestert sammen med andre fra Natur og Ungdom. De hadde lenket seg fast til gravemaskiner for å stanse dumping av avfall. – Det føltes sterkt og riktig, skriver Løvvik selv i en pressemelding. Nå slipper hun låt.

Det er gruveselskapet Nordic Mining som planlegger å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Dét mener Løvvik er mye mer alvorlig enn sivil ulydighet.

Natur og Ungdom hadde allerede demonstrert mot det omstridte prosjektet i to uker før arrestasjonen. I forkant uttalte Løvvik til Ballade at hun ville la seg arrestere, og hun er ikke alene – over 80 aktivister ble anholdt etter politiets aksjon mot demonstrantene.

Hilja Løvvik demonstrerer ved Førdefjorden.
Hilja Løvvik sitter lenket fast til en gravemaskin sammen med andre aktivister fra Natur og Ungdom.

– Jeg håper «Fjorden er ikke vår» kan være med i kampen for en ren Førdefjord.

Hilja Løvvik Aktivist og musiker
Portrett av Hilja Løvvik foran blå himmel.

Redde verden eller selvrealisering

På Musikkstudentkonferansen i april, deltok Løvvik på en samtale om forening av kunst og aktivisme. Der fortalte hun at hun lenge følte hun måtte velge mellom selvrealisering og det å redde verden.

Fredag 13. mai slapp hun låta «Fjorden er ikke vår» – den siste, men ikke den eneste av hennes sanger som handler om klima og miljøvern. Det kan virke som den tidligere indre konflikten er løst, og at de to lidenskapene nå jobber sammen og forsterker hverandre.

Hilja Løvvik blir båret vekk fra en gravemaskin av politiet.
Her blir Løvvik fjernet av Politiet.

Hundrevis av mennesker

Sangen om fjorden er inspirert av politiske viser fra 70-tallet, og bidragsyterne er mange. Løvvik har fått med seg hundrevis av mennesker på allsang, tatt opp lyder fra demonstrasjoner, fugler og vann, og til og med en samtale med sin egen mormor.

– Vi er ikke ferdig med denne kampen før vi har reddet Førdefjorden. Nå har Natur og Ungdom og Naturvernforbundet varslet søksmål mot staten for å stanse gruvedumpingen, og Nordic Mining har ennå ikke finansiering som må til for å gjennomføre prosjektet. Jeg håper «Fjorden er ikke vår» kan være med i kampen for en ren Førdefjord, sier Løvvik.

Konsert

Artikler relevante