– Det er en viktig dag for dem som har bestemt seg for å søke, mens noen tar det som en utflukt til Oslo, forteller Toneheims tidligere undervisningsinspektør, Halvard Opem. Folkehøgskolen har omtrent 160 elever, men får med seg en busslast på 60–70 hvert år.
Fyller en buss på vei til Musikkhøgskolen
Toneheim folkehøgskole har organisert fellestur til åpen dag på Norges musikkhøgskole siden den spede begynnelse. Hvordan er det for unge musikere med store drømmer å kikke inn mellom Musikkhøgskolens vegger?
Ønsker velkommen
Utflukten er frivillig, men Opem sier den kan bety mye for rekruttering til de litt spesielle studiene, som Det frie kandidatstudiet (FRIKA). Han forteller at Toneheim har tilrettelagt for at elevene kan reise på åpen dag, helt siden NMH for årevis siden begynte å åpne dørene for potensielle studenter en gang i året. Selv har han jobbet på folkehøgskolen siden 1999, og også studert på Musikkhøgskolen.
– Det er en viktig dag for de som har bestemt seg for å søke.
Tidligere undervisningsinspektør på Toneheim folkehøgskole
På den åpne dagen får både lærere og studenter mulighet til å stille spørsmål om både studienes innhold og praktiske sider ved søknadsprosessen, som frister og opptaksprøve. Både ansatte og studenter på Musikkhøgskolen stiller villige opp for å ønske unge og håpefulle velkommen på besøk. Ikke minst tilbyr NMH åpen undervisning og workshops, der nåværende studenter og lærere, og potensielle søkere kan møtes.
Åpen dag 16. november
Endelig kan vi invitere til fysisk åpen dag igjen, og ønske alle håpefulle potensielle studenter velkommen inn på Musikkhøgskolen på besøk. Lurer du på noe før søknad og opptak? Her får du svar på alt av både store og små spørsmål.
– Helt riktig
Victoria Oftestad går 4. året på Det frie kandidatstudiet, og er tidligere Toneheim-elev.
– Det å være på åpen dag på Norges musikkhøgskole med Toneheim, var for det første helt riktig! Vi var så mange som jobbet mot å satse på musikk, og NMH var drømmestudiet, så det føltes bra å få et lite bilde på hvordan hverdagen kunne bli, forteller hun.
– Vi var så mange som jobbet mot å satse på musikk, og NMH var drømmestudiet.
FRIKA-student og tidligere Toneheim-elev
Hun legger til at det selvfølgelig var veldig gøy å dra på tur med folkehøgskolen, og at besøket var ekstra hyggelig fordi det er så mange tidligere Toneheim-elever blant Musikkhøgskolens studenter.
Fikk prøve seg som dirigent
De to dirigentene Eline Storheim og Emilie Hellum Johansen sier seg enige. De går også i 4. klasse på bachelor og har gått på Toneheim.
– Jeg synes det var en fin måte å bli introdusert for skolebygget, lærerne og de forskjellige studieretningene. Ekstra spennende var det å få delta på mesterklasse og ha prøvetime med en lærer, sier kordirigent Hellum Johansen.
Storheim forteller at hun var med på et eget opplegg for dirigenter, der hun fikk dirigere et kor bestående av NMH-sangstudenter. Men alle gangene og de seks etasjene på bygget gjorde først at Storheim faktisk tenkte at hun ikke ville begynne på en så stor skole.
– Jeg syntes det var utrolig skummelt å besøke NMH, fordi den virket så stor, og jeg gikk meg vill hele tiden.
Men så fant hun veien til kammersalene.
– Vivianne Sydnes instruerte meg i ti minutter, og jeg lærte så mye bare på de ti minuttene. Jeg fikk også samtaler med orkesterlærerne og litt innsikt i hvordan hverdagen som student på orkesterdirigering er, sier hun.