Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Grammy-nominasjon til Herresthal

Kaija Saariaho og Peter Herresthal med fiolin

Fiolin-professor Peter Herresthal er solist med Oslo-Filharmonien på det Grammy-nominerte albumet.

Musikken på albumet er av den finske komponisten og tidligere gjesteprofessor på Musikkhøgskolen, Kaija Saariaho, og er nominert i kategorien Best Classical Compendium. Dirigent er franske Clément Mao-Takacs, og albumet er utgitt på plateselskapet BIS Records.

Flere utmerkelser

I Norge har Herresthal vunnet fem spellemannspriser, Musikkritikerprisen og blitt kåret til årets utøver. Han er kjent for sine samarbeid med nålevende komponister og tolkninger av moderne fiolinkonserter.

Albumet har allerede vært record of the month i BBC Magazine og Grammophone.

– Men dette var prikken over i-en, sier Herresthal. Han har allerede samarbeidet med Saariaho i en årrekke, og et av verkene på albumet er skrevet i ny versjon, spesielt til ham.

Fiolinprofessoren forteller at han spurte komponisten om han kunne øve litt på ariaen Vers toi es si loin fra hennes opera Amour de loin, som blant annet har vært oppført på New York Metropolitan.

– Et par uker etterpå fikk jeg plutselig en versjon for fiolin og orkester på mail. Jeg tror det er en av de fineste gavene jeg har fått!

– Et par uker etterpå fikk jeg plutselig en versjon for fiolin og orkester på mail. Jeg tror det er en av de fineste gavene jeg har fått!

Peter Herresthal Grammy-nominert fiolinist og NMH-professor

Innspillinger på en snor

Albumet er en del av Herresthals mangeårige prosjekt på Norges musikkhøgskole, A String of Releases. Hittil har han spilt inn nesten 20 fiolinkonserter.

– Jeg har mistet tellingen litt, men tror jeg er på et sted mellom 17 og 19, sier den driftige fiolinisten.

Grammyen blir utdelt 31. januar 2021 i Los Angeles.

Artikler relevante