Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Kammermusikk – krysser grenser

Kammerensemble står ved veggen i Levinsalen

Et internasjonalt masterprogram i kammermusikk ble lansert i oktober 2019. Programmet tilbyr etablerte ensembler muligheten til å studere med Europas mest anerkjente lærere.

– Det siste steget

– Et tilsvarende program finnes ingen andre steder. Det er som en avsluttende utdanning for ensembler, noe som vil kunne hjelpe de beste unge kammermusikerne å ta det siste steget over i den profesjonelle musikkbransjen, sier professor Linda Merrick, rektor på Royal Northern College of Music i Manchester (RNCM), en partner i ECMAster-programmet.

– Vi har et stort potensiale i å bruke all kompetansen som finnes i de europeiske utdanningsinstitusjonene. Hele kurset gir en unik mulighet for menneskelig og kunstnerisk utvikling gjennom veiledning, sier Johannes Meissl, kunstnerisk direktør i ECMA, og professor i kammermusikk ved Universitetet for musikk og utøvende kunst Wien.

Fløytist spiller i Levinsalen

For etablerte kammerensembler

– På NMH kan kammermusikkensembler allerede søke på master i utøving, men forskjellen på dette og det nye tilbudet, er at for å søke ECMAster må musikerne være en del av et allerede etablert ensemble, sier Kjetil Solvik, seniorrådgiver ved NMH. Han har stått for utviklingen av det nye masterprogrammet.

– Dette er en utmerket mulighet for studenter som ønsker å spesialisere seg i kammermusikk. For å sikre det høyeste utdanningsnivået, er vi avhengige av den internasjonale utvekslingen av kunnskap og ferdigheter. ECMaster vil komme til å bli av stor betydning for NMH som institusjon, sier Solvik.

– NMH har vært med i ECMA-samarbeidet i flere år (se faktaboks). Mange ensembler fra NMH har deltatt, og det er definitivt en interesse for en spesialisert utdanning som dette. Det er et stort marked for profesjonelle kammermusikere der ute, og det er viktig at høyere musikkutdanning tilfredsstiller disse behovene. Men ECMAster er et program som også krever dedikasjon. Opptakskravene vil være høye.

To hjemme – to ute

Som en del av ECMAster skal studentene være to semestre ved hjemmeinstitusjonen og to semestre på to av partnerinstitusjonene. Studentene vil dermed dra nytte av kompetansen, kulturen og tradisjonen i tre separate institusjoner, og samtidig få verdifull tilgang til et bredere europeisk nettverk.

Kammerensemble står på gulvet i Levinsalen

Tilgang på hele Europa

Studiet vil utvikle de kunstneriske intensjonene og evnene til ensemblet som helhet, og jobbe med den enkelte students kunstneriske uttrykk, musikalske presentasjon og tekniske ferdigheter.

– Ulike kulturell bakgrunn og ulik kulturell arv vil være tilgjengelige for ECMAster-studentene, og de vil få fordelen ved å engasjere seg i innovative prosjekter i hele Europa, sier Johannes Meissl.

Et ensemble på seks står på en dust belyst scene og ser opp mot kameraet.

European Cham­ber Music Mas­ter

Studiet er en unik mulighet for deg som vil ha en faglig forankring som kammermusiker. Det skiller seg ut ved at man får studere ved tre forskjellige høgskoler i tre europeiske land i løpet av to år.

Gå til studiesiden