Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Musikk + familiepark = sant

Foto av Sigurd Slåttebrekk

En ny verden full av musikk og farger åpner i Hunderfossen Familiepark 27. mai i år. Skaperen bak den nye attraksjonen er klaverlærer og professor Sigurd Slåttebrekk ved Norges musikkhøgskole.

Hunderfossen Familiepark, Oslo-filharmonien, og Animando/Expanse har samarbeidet om en ny og helt spesiell attraksjon. Med en kostnad på ca. 18 millioner kroner, er dette en av Hunderfossen største investeringer noensinne. Sigurd Slåttebrekk, professor på NMH og en av opphavsmennene til redningsskøyta Elias, er hovedpersonen bak konseptet Musikkfabrikken, og leder utviklingen av idéen videre til en annerledes og svært spennende attraksjon for Hunderfossen Familiepark.

Se teaser til den nye attraksjonen nedenfor.

Hva er det som motiverer deg til å skape prosjekter som Musikkfabrikken?

— Jeg har jobbet med opplevelser og innhold til barn lenge. Vi ønsker å lage inspirerende opplevelser hvor målsettingen er å interessere barn og få dem til å ta del i musikklivet — gi dem lyst til å fortsette med musikk, forteller Slåttebrekk. Min største motivasjon er å nå ut til nye målgrupper, til barn som aldri får med seg musikalske opplevelser som jeg selv var så heldig å få fra jeg var liten.

Musikkfabrikken

Musikkfabrikken er et stort formidlingsprosjekt som først ble satt opp som sceneproduksjon med Oslo-Filharmonien. Både Helge Sunde og Aleksander Waaktaar er, og har vært, involvert i musikalske arrangementer, transkripsjoner og andre morsomme påfunn.

Musikkfabrikken er et familieprosjekt som henvender seg til både voksne og barn. Konsertforestillingen er en hybridforestilling med scenekunst, dansere og animasjoner. Musikkfabrikken som forestilling skal også lanseres internasjonalt parallelt med at den nå skal bli en attraksjon.

Fortell hvordan en forestilling skrevet for scenen endte opp som attraksjon på en fornøyelsespark.

— Hunderfossen tok kontakt etter premieren av Musikkfabrikken i Filharmonien. De hadde sett forestillingen, likte den og ville ha den utviklet som en opplevelse i deres familiepark — og det sa jeg selvfølgelig ja til. Men så, hvordan skal man nærme seg det?

Musikkformidling i en familiepark? Det er så stilig at de tar sjansen, og faktisk utvikler en opplevelse basert på klassisk musikk.

Sigurd Slåttebrekk Professor

En rødt tråd — eller note?

Hvordan har dere jobbet med musikken i overgangen fra konsertforestilling til attraksjon?

— Vi har gått opp mange blindveier i utviklingen, men idéen om synestesi som gjennomgående element kom opp, og etter dette falt mange brikker på plass. Dette blir både gøy og vakkert, forteller Slåttebrekk videre.

En fiolinist spiller. Farger strømmer ut av instrumentet.
Musikk som farger.

Synestesi er et sjeldent nevrologisk fenomen hvor sanseopplevelsene blandes. Et eksempel på synestesi er at man ser ulike farger når man hører musikk.

Selv om dette er en sjelden evne er det flere kjente kunstnere og musikere som har eller hadde synestesi. Maria Mena bruker fargekoder når hun komponerer. Det samme gjorde Jimi Hendrix. Da han laget låten Purple Haze, så han akkorden E7#9 som fargen lilla. Noen musikere kan fortelle at en hel komposisjon eller en låt har utspring fra deres egne synestetiske opplevelser. For eksempel var den russiske komponisten Aleksandr Skrjabin og den finske komponisten Jean Sibelius synestetikere.

Interaktivitet og tilgjengelighet

Slåttebrekk forteller at det som er så fint med at Musikkfabrikken nå blir en attraksjon er at det gjør terskelen for å oppleve klassisk musikk lavere for de familiene som besøker Hunderfossen.

— Forestillingen i Filharmonien må man planlegge og kjøpe billetter til, men i en temapark rusler man bare rett inn.

Hva gleder du deg til når attraksjonen åpner?

— Akkurat nå er vi i en hektisk innspurt og det er en så flott del av prosessen. Nye elementer ferdigproduseres hver dag og gode folk samarbeider på alle plan for å lage det som virkelig ser ut til å bli et flott produkt.

Om Sigurd Slåttebrekk

Sigurd Slåttebrekk er fra 2021 tilbake i en 50 prosent stilling, etter tidligere å ha vært ansatt ved NMH over en tiårsperiode som klaverlærer og stipendiat fram til 2010. Slåttebrekks spesialfelt er romantisk framførelsespraksis slik vi finner den dokumentert i tidlig opptakshistorie. Ved siden av sitt virke som musiker og forsker har Slåttebrekk gjennom mange år skapt og produsert innhold for barn. Først som en av opphavsmennene til, og senere produsent av den store animasjons- og filmserien om Redningsskøyta Elias. Gjennom de siste årene har musikkformidlingsprosjektet Musikkfabrikken stått sentralt i denne delen av Slåttebrekks virke.

Om attraksjonen Musikkfabrikken

I Musikkfabrikken ønskes gjestene velkommen av hovedpersonen Herbert, og hans gode hjelpere i fabrikken. Et eget «preludium» i starten gir en gøyal og svært uvanlig animert minikonsert med kjente strofer fra Edvard Grieg. Etter preludiet ledes gjestene inn i en helt ny 4D-film, spesiallaget for Hunderfossen, med en vakker historie og det heftigste av AV-teknikk og artige overraskelser. Det hele toppes av et digert opplevelsesrom der små og store, sammen, selv kan skape digitale farger og former til musikk, akkurat slik man har sett det i 4D-filmen. Les mer på Hunderfossen.no

Artikler relevante