Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Øystein Baadsvik blir førsteamanuensis på NMH

Øystein Baadsvik står foran en rød vegg og smiler, men tubaen i hendene.
Øystein Baadsvik. Foto: Anna Baadsvik

Den anerkjente tubasolisten har stor tro på Musikkhøgskolens studenter.

– På dette stadiet i karrieren føler jeg meg svært motivert for å kutte noe ned på egen turnévirksomhet, og påta meg det ansvaret det er å støtte en student gjennom et høyskolestudium, sier Øystein Baadsvik.

Han har en omfangsrik musikerkarriere bak seg, som blant annet inkluderer opptredener med ledende orkestre over hele verden, urframføring av solo-verk for tuba, samarbeid med musikere innen en rekke sjangre, komposisjon og utvikling av nye spilleteknikker for tubaen.

I 2015 ble Baadsvik stemt frem som en av verdens 10 beste messingblåsere, av lytterne til Classic FM. Han var også den første som gjorde en TED talk om tubaen, og YouTube-kanalen hans har over 7 millioner visninger.

Baadsvik forteller at han regelmessig får henvendelser fra studenter verden over som vil studere fast hos ham.

– Hittil har ikke dette vært mulig på grunn min virksomhet som solist, sier han.

Likevel har han undervist helt siden han begynte å spille for over 40 år siden, først og fremst gjennom mesterklasser, men også ved å følge studenter over tid gjennom privatundervisning.

– Jeg har alltid hatt en brennende interesse for å hjelpe unge musikere til å utvikle seg. Ambisjonen er å skape et læringsmiljø i verdensklasse, gjerne også for utenlandske studenter.

Etter å ha møtt Musikkhøgskolens tubaister har Baadsvik stor tro på at dette blir bra. Han ser ingen grunn til at de ikke skal kunne konkurrere om orkesterstillinger, hvor som helst i verden.

Men han ønsker også å inspirere dem til å utforske alle de andre mulighetene som ligger åpne for musikere med et personlig uttrykk.

– Blant annet som solister, kammermusikere, innen performance og eksperimentell musikk, jazz og folkemusikk. Her har Norge allerede noen av de mest innovative og fremgangsrike tubaistene i verden, sier han.

Artikler relevante