Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Peter Tornquist til Singapore

Peter står lent mot kunstveggen i foajeen på NMH. bildet er tatt på avstand.

Peter Tornquist er utnevnt til dekan ved Universitetet i Singapore (NUS). Allerede fra februar er han på plass på den andre siden av jordkloden, hvor han skal lede Yong Siew Toh Conservatory of Music (YST).

Jobben har han fått etter en utvelgelsesprosess med flere intervjuer og prøveforelesning der studenter og ansatte rangerte han som en klar nummer en blant flere aktuelle kandidater.

Det statlige universitetet i Singapore har om lag 35 000 studenter. Konservatoriet er ett av 14 fakulteter ved universitetet.

– Etter et internasjonalt søk, og en grundig utvelgelsesprosess er vi glade for å ønske Peter Tornquist velkommen. Han er en innflytelsesrik stemme innen høyere musikkutdanning, sier universitets rektor Tan Eng Chye i en pressemelding. – Peter har vært sentral i arbeidet med å etablere kunstnerisk forskning som et avgjørende kunnskapsfelt i moderne musikkutdanning, og et strategisk verktøy for å gjøre studenter til nysgjerrige kunstnere. Med hans forståelse for de utfordringene høyere musikkutdanning står overfor i det 21. århundre, er jeg sikker på at YST vil fortsette å gjøre store framskritt under Peters ledelse, sier han.

– Det er tydelig at mine tanker og min erfaring passer sammen med deres visjoner for utdanningsinstitusjonen.

Peter om tilsettingen
Alvorlig nærbilde av Peter mot mørk bakgrunn. Hvit skjorte og mørk dress.

12 år i Singapore

– At de har valgt meg ut til denne jobben, tar jeg som en klar anerkjennelse for hva vi har fått til på NMH, sier Peter.

Universitetet er en av de mest anerkjente utdanningsinstitusjonene i verden. Konservatoriet, som ble etablert i 2003, er nå i en brytning, der gamle hierarkiske strukturer vakler. Kulturen er i endring og det blir sett på som positivt at studentene blir mer selvstendige, initiativrike og tar mer ansvar for egen læring. Peter forteller at det har vært lite tradisjon for dette i Singapore, men at ledelsen ved universitetet nå ser på det som en konkurransefordel.

– Det er tydelig at mine tanker og min erfaring passer sammen med deres visjoner for utdanningsinstitusjonen. Jeg har vært åpen på at jeg kommer til å jobbe med å utvikle såkalte «creative spaces» for studentene, at vi må samarbeide med andre disipliner og fagmiljøer på universitetet og at ansatte må få videreutvikle seg, fortsetter Peter. Han er også sikker på at hoppet Musikkhøgskolen gjorde på QS Ranking in Performing Arts i år, fra 19. til 8. plass, også har gjort inntrykk i Singapore.

– De har en egen evne til å trekke i lag for å skape nye løsninger, som å bygge fantastiske grønne høyhus eller å løfte alle ut av fattigdom. Dette er en mentalitet jeg gleder meg til å være en del av.

Peter om mentaliteten i Singapore.
Peter smiler mot fotografen. Mørk-grønn-grå bakgrunn.

Peter er tydelig fascinert av mentaliteten i Singapore – det han kaller innovasjonskraften i samfunnet. – De var tidlig ute med ambisiøse klimamål. Alt vann vi bruker resirkuleres. De har en egen evne til å trekke i lag for å skape nye løsninger, som å bygge fantastiske grønne høyhus eller å løfte alle ut av fattigdom. Dette er en mentalitet jeg gleder meg til å være en del av, og jobbe for å overføre til musikkutdanningen.

Jobben som professor har en varighet på 12 år. Dekanjobben har han for tre år av gangen.

Et tropisk liv

Dette er hverken en ferietur eller en kortvarig jobbreise. Jeg lurer på hvordan det blir å bryte opp for å bo i Singapore i 12 år. Og hva sier sønnene?

– Jeg kommer til å jobbe hele tiden. Jeg kommer på et vis til å være gift med jobben, og skal bo i et leilighetsbygg med andre utenlandske ansatte på universitetsområdet.

Han kommer til å ta med seg to stappfulle kofferter, men skal la møbler og husgeråd være igjen i leiligheten på Majorstua. – Det at jeg kan beholde leiligheten, gjør at jeg ikke kutter alle båndene, selv om avstanden er stor.

Det viser seg også at sønnene på 26 og 23 år er henrykt – både med tanke på å reise jorda rundt på besøk, men også fordi de kan låne leiligheten her i Oslo innimellom.

– Jeg kommer til å jobbe hele tiden. Jeg kommer på et vis til å være gift med jobben.

Peter om arbeidstiden.
Profilbilde av Peter mot mørk bakgrunn.

Peter trenger heller ikke ta med seg mye kjøkkenutstyr, for matlaging er visstnok for spesielt interesserte dit han skal. Det blir mye jobbing, og stort sett middag på restaurant – noe han ser fram til: – Maten der er fantastisk god, det er ekte asiatisk fusion. Jeg gleder meg veldig til å teste ut restauranter i nærmiljøet og finne meg noen stamsteder.

De som kjenner Peter Tornquist vet at han er glad i å løpe. Et tropisk klima med skyhøy luftfuktighet er ingen hindring: – Jeg kommer til å jogge klokken seks om morgenen. Da er det på det kjøligste før sola står opp. Singapore har en jevn og behagelig temperatur på mellom 26 og 32 grader hver eneste dag, hele døgnet. Og det regner hver dag i 4-tida, smiler han.

Sail away!

Å flytte rundt i verden er ikke Peter ukjent med. Han er født i Colombia, vokste opp i Brasil og Sveits, før han flyttet til Sverige som 17-åring for å gå på folkehøgskole. Der kom han i kontakt med ny musikk, og ble en av de første studentene på komposisjon på Musikkhøgskolen i 1984. Siden har han blitt i Oslo.

– Jeg er vant til å flytte mye og bo ulike steder i verden. Derfor er jeg god til å følge på stemninger, leser raskt sosiale koder og finner ut hva som er viktig. Hva har jeg å bidra med her? På disputasmiddager på NMH har jeg alltid sagt til doktorgradskandidatene at de må våge å utforske noe nytt når de er ferdige. Jeg sammenligner det med et skip som ligger til kai: De vet ikke hva skipet kan før det er ute på det åpne havet. De må seile fra land og ut verden. Nå gjør jeg det, også.

– Jeg er vant til å flytte mye og bo ulike steder i verden. Derfor er jeg god til å følge på stemninger, leser raskt sosiale koder og finner ut hva som er viktig.

Peter om å flytte.

Artikler relevante