I strategiplanen fra 2008 ble det lagt økt vekt på NMHs samfunnsansvar. Strategiplanens målsettinger ble blant annet fulgt opp gjennom inngåelse av en rekke samarbeidsavtaler med Kulturskolerådet, Rikskonsertene, profesjonelle korps, symfoniorkestre, festivaler og konsertarrangører.
I forlengelse av dette var det naturlig for Eirik Birkeland, som AECs president fra 2016, å arbeide for at også AEC og de europeiske medlemsinstitusjonene skulle ta et tydeligere samfunnsansvar og etablere et tettere samarbeid både med grunnopplæringen i musikk og med musikk- og kulturlivet. I AECs strategiske plan for 2016–23 fikk et aktivt og bredt samfunnsansvar en tydelig prioritet.
Strategien ble fulgt opp i praktisk arbeid, i en rekke EU-finansierte prosjekter og i et bredt samarbeid med andre organisasjoner innenfor utdannings- og kultursektoren. Et viktig gjennomslag ble oppnådd da EU i sitt økonomiske rammeprogram for 2021–27 vedtok å løfte fram kunst som en kjernekompetanse på linje med Science, Technology, Engineering and Mathematics. Det gamle akronymet STEM ble fra nå av hetende STEAM (A for Arts).
Sikring av utdanningskvalitet
NMH har en lang historie når det gjelder å arbeide systematisk med utvikling og sikring av utdanningskvalitet. Allerede i 1995 deltok institusjonen i et internasjonalt prøveprosjekt i EU-regi om utvikling av kvalitetssikringssystemer. Da AEC i 2007 skulle etablere et prosjekt for å utvikle godkjenningsordninger (akkreditering), meldte NMH seg som frivillig prøveinstitusjon.
Som ledelse lærte vi mye av denne gjennomlysningen av høgskolen og av ekspertkomiteens evalueringsrapport. AEC dro også nytte av de omfattende tilbakemeldingene som NMH ga etter prøveprosjektet, og tok disse med seg i sitt videre arbeid med å utvikle de formelle prosedyrene for akkreditering. Fire år senere etablerte AEC et eget byrå for kvalitetsutvikling og akkreditering, MusiQuE. Byrået har i årene etterpå fått en viktig rolle i høyere musikkutdanning, i tett samspill med AEC som medlemsorganisasjon. NMH har i disse årene bidratt med en rekke medlemmer til MusiQuEs ekspertkomiteer. Ingrid Maria Hanken deltar i arbeidsgruppen som nå reviderer kriteriene for akkreditering.
Kriterier for rangering
Ulike byråers rangering av høyere utdanningsinstitusjoner og fagfelt har gjennom årene fått store oppslag i pressen. Innad i institusjonene har disse rangeringene vært omdiskutert, ikke minst fordi kriteriene har vært lite transparente, oftest basert på renommé og forskningspublisering. Men fra 2014 har U-Multirank, godt støttet av EU, fått en stadig viktigere plass gjennom bruk av flere indikatorer og økt transparens. Så langt har høyere kunstutdanning ikke vært inkludert. Det har imidlertid vært et ønske både fra U-Multiranks side og fra mange medlemsinstitusjoner i AEC om å utvikle et system for tellekanter innenfor høyere musikkutdanning. Dette for å kunne konkurrere om budsjettildelinger på lik linje med andre fagområder. AEC satte derfor i gang et pilotprosjekt i 2015 for å utvikle indikatorer for musikkfeltet. Prosjektet ble gjennomført av en arbeidsgruppe med Eirik Birkeland som leder og Kjetil Solvik fra NMH som sekretær. Forslaget fra arbeidsgruppen ble prøvd ut i et eget pilotprosjekt og fikk i 2017 tilslutning av AECs generalforsmaling til å bli tatt i bruk. I ettertid har antallet institusjoner som ønsker å delta likevel vært for lavt til at U-Multirank har kunnet starte innhentingen av statistisk materiale.
For NMH har det likevel vært inspirerende å de tre siste årene bli rangert blant de ti beste utøvende kunstutdanningene i verden på en tradisjonell rangeringsliste: QS-World University Rankings for Performing Arts.
Internasjonalt toneangivende?
Disse eksemplene på NMHs engasjement inn mot AEC gjennom mange år mener vi viser hvordan høgskolen, sammen med gode allierte, på flere områder har bidratt til å sette dagsorden i det europeiske utdanningssamarbeidet. Vi vil også hevde at NMH har bidratt til å påvirke selve organisasjonen AEC, slik at den i økende grad er blitt en pådriver for utvikling og fornyelse.
Forhåpentlig vil våre europeiske kolleger i dag kunne nikke både gjenkjennende og anerkjennende til vår visjon fra 2008: NMH – internasjonalt toneangivende.