Selv om tidligere forskning indikerer at musikkterapi er effektivt for pasientens stressregulering, er funnene ofte heterogene og flere studier etterspurt.
Music therapy as an adjunct in cardiac device lead extraction procedures: A randomized controlled trial
I denne doktoravhandlingen undersøker Blichfeldt-Ærø om bruk av musikkterapi kan redusere stressresponser for hjertepasienter under en spesifikk invasiv medisinsk prosedyre.
Musikkterapiprotokollen Facilitated Music Listening
Blichfeldt-Ærø utviklet en klinisk musikkterapiprotokoll kalt Facilitated Music Listening, med mål om å gi pasientene støttende behandling gjennom den medisinske prosedyren, basert på biopsykososiale prinsipper. Blichfeldt-Ærø presiserer teoretiske aspekter rundt utviklingen av protokollen og viser hvordan en biopsykososial tilnærming kan brukes systematisk i klinisk praksis.
Randomisert kontrollert studie
En randomisert kontrollert studie ble gjennomført for å evaluere effekter av musikkterapiintervensjonen på pasienttilfredshet, opplevd smerte- og angstnivå, bruk av prosedyremedisiner, og på fysiologiske parametere. I avhandlingen diskuteres først og fremst de primære og sekundære kvantitative resultatene av studien, men et supplerende perspektiv blir også presentert, som inkluderer kvalitative elementer av pasientenes erfaringer med musikkterapiintervensjonen.
Avhandlingen er et bidrag i arbeidet for systematisk implementering av medisinsk musikkterapi som komplementær behandling ved medisinske sykehus.
Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Oslo universitetssykehus Ullevål.
Om Blichfeldt-Ærø
Stine Camilla Blichfeldt-Ærø (f.1970) har studert musikkvitenskap, psykologi og BM GIM (Lev. II) og har mastergrad i musikkterapi. Siden 2001 har hun jobbet som musikkterapeut ved Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus (S-BUP), Barne- og ungdomsklinikken, Oslo universitetssykehus, Norge.
Publisert: 10. jun. 2021 — Oppdatert: 30. okt. 2024