Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Avlyst: Mantiq Al-Tayr: The Conference of the Birds

Konserten er avlyst grunnet smittesituasjonen i Oslo.

Program

Idin Samimi Mofakham:

Mantiq Al-Tayr: The Conference of the Birds

  1. Prologue
  2. Valley of the Quest
  3. Valley of Love
  4. Valley of Knowledge
  5. Valley of Detachment
  6. Valley of Unity
  7. Valley of Wonderment
  8. Valley of Poverty and Annihilation
  9. Epilogue

Begynnelsen er tapt; slutten strekker seg inn i evigheten. Ikke bry deg om dem, de er alle irrelevante. Og siden alt egentlig er ingenting, er ingenting egentlig alt.

Farid al-Din “Attar” Nishapuri (1145–1221) The Conference of the Birds (Oversettelse til norsk ved NMH)

Omtale

Mantiq Al-Tayr: The Conference of the Birds, er et mystisk dikt på 4600 linjer, skrevet av den persiske 1100-tallskomponisten Farid al-Din “Attar” Nishapuri (1145–1221). Den elektroakustiske reisen til Mantiq Al-Tayr er en konseptuell visjon om å virkeliggjøre historien fra Attars verk, via lyden til den iranske komponisten Idin Samimi Mofakham. Verdens fugler samler seg i jakten på en sann leder, og bestemmer at kun Sīmorgh, den mytiske, gode fuglen av alle fugler, kan lede dem. De begynner en vanskelig reise for å nå frem til ham.

Mofakham er fascinert av Attars historier, og skaper et nytt kompositorisk verk ved hjelp av holografisk komposisjonsteknikk – et begrep sammensatt av komponisten selv. Teknikken er basert på to av hans hovedinteresser: psyko-akustikk og mikrotonalitet, samt ikke-vestlig temperering (stemming). Med stor fascinasjon for fysikk og matematikk, er begge deler til stor inspirasjon for Mofakham, og ved å blande dem med systemer fra iransk musikk, mener han det er mulig å skape en unik lydverden – sammensmeltingen av Østen og Vesten. Mantiq Al-Tayr står for det kunstneriske bidraget til Mofakhams forskning som ph.d.-stipendiat på Norges musikkhøgskole.