Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Håkon Thelin

Første­ama­nu­en­sis

Fagseksjon for strykere og harpe

Undervisning

Improvisasjonsbasert samtidsmusikk (IMPSAMT)

Komposisjon Workshop (KPIMP)

Biografi

Håkon Thelin studerte hos professor Knut Guettler ved Norges musikkhøgskole, hvor han i 2003 avsluttet sitt hovedfagsstudium med et arbeide omkring perkusjonsteknikker på kontrabassen. Fra 2007–2011 var han kunststipendiat ved samme sted, hvor han arbeidet med et prosjekt kalt "En ny klangverden - utvikling av utradisjonelle spilleteknikker på kontrabassen". Han er nå førsteamanuensis ved Musikkhøgskolen, og i samarbeid med Rolf-Erik Nystrøm leder han fagene "Improvisasjonsbasert samtidsmusikk" og "Komposisjon workshop”.

For øyeblikket deler han sin tid mellom Ensemble Modern og Musikfabrik, to av verdens ledende samtidsmusikk-ensembler, og trioen POING. Som hans viktigste gruppe gjennom mer enn 13 år har POING tatt ham på turneer over hele verden, med premierer på mer enn 70 verk og samarbeid med musikere av nesten alle sjangre. I 2011 var POING kunstneriske ledere for Ultima festivalen, Skandinavias største festival for samtidsmusikk.

Han jobber også som frilans musiker med jevnlige oppdrag i alle norske profesjonelle symfoniorkestre, blant annet med engasjementer som solobassist i Den Norske Opera og Kringkastingsorkesteret, samt mindre kammergrupper som Telemark kammerorkester, MiN-ensemblet (Musikk i Nordland), Bodø Sinfonietta, Ensemble Ernst og Cikada.

Håkon er kjent som en av verdens fremste formidlere av ny musikk, og han har forsket på og presentert en rekke nye spilleteknikker på kontrabassen. Hans interesse ligger nå i samtidsmusikken og folkemusikken, og i den klanglige utforskningen av overtoner og multiphonics. Han spiller jevnlig solokonserter og komponerer for kontrabassen. Hans første solo-CD ”a p)reference to other things” med verk av Druckman, Xenakis og Sørensen samt egne komposisjoner ble utgitt i 2004. En ny CD kalt ”Light”, med egne komposisjoner for kontrabass, ble utgitt våren 2011. ”Light” vant Spellemannprisen i 2012 i kategorien ”samtidsmusikk” og platen har mottatt strålende anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt. I sine plateproduksjoner jobber han tett med Cato Langnes fra NOTAM hvor de eksperimenterer med ekstremt detaljerte og presise opptak av kontrabassen. Dette arbeidet er presentert i artikkelform på NOTAMs hjemmesider.

I forbindelse med sin utforskning av musikk i krysningspunktet mellom folkemusikk og samtidsmusikk har han et tett samarbeide med folkesangeren Unni Løvlid. Sammen fremfører de salmer fra Sogn og Fjordane, andre folketoner og nykomponert musikk. Duoen har gitt ut platen ”LUX” på Grappa musikkforlag våren 2013.

Håkon arbeider også som komponist, hvor han har særlig fokusert på å utvikle repertoaret for kontrabassen. Han har komponert en rekke bestillingsverk, blant annet en strykekvartett, et verk til hornisten i Ensemble Modern, og musikk for sangere.

Et omfattende teoretisk og praktisk forskningsarbeid omkring nye spilleteknikker og egne komposisjoner (haakonthelin.com).

Publikasjoner

  • Konsert med Trondheim Bassorkester Michael Francis Duch ,  Håkon Thelin 2017
  • Bowed-string multiphonics analyzed by use of impulse response and the Poisson summation formula Knut Guettler ,  Håkon Thelin 2012
Se alle publikasjoner i Cristin

Prosjekter Håkon Thelin er en del av