Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Helge Sunde

Første­ama­nu­en­sis

Fagseksjon for musikkteori, komposisjon og musikkteknologi

Nettsider

Kompetanseområder

 • Komposisjon
 • Arrangering
 • Satslære
 • Jazz-trombone

Biografi

Helge Sunde (f. 1965) ble født på den danske komponisten Carl Nielsens 100-årsdag og har i mange år figurert som en særdeles allsidig komponist og musiker. Først og fremst trombonist, men også kjent som multi-instrumentalist som trakterer de fleste messinginstrumenter, litt treblås, piano og synthesizere.

De siste årene har han konsentrert seg om Ensemble Denada som han har laget flere CD-utgivelser med: Denada (ACT, 2006) og Finding Nymo (ACT, 2009). Den første ble nominert til Spellemannsprisen, mens den andre fikk en tysk Grammy: Echo Jazz Award. For plate nummer tre, Windfall (Ozella), fikk Sunde Edvardprisen i 2013.

Mye av Sundes orkester- og kammermusikk finnes på utgivelsen Rotations (Aurora, 2006), innspilt av blant andre Kringkastingsorkesteret, Ensemble Ernst og Saxofon Concentus. Han har også skrevet musikk for TV-serier og dokumentarfilmer, og vant i 1993 NOPAs pris Årets verk (nå Edvardprisen) sammen med Bel Canto.

Sunde har arrangert verker for en lang rekke norske og internasjonale artister i møte med symfoniorkestre i inn og utland. Særlig prosjektene med Farmers Market vs. KORK og Javid Asfari Rad og Real Group med samme orkester, er verd å merke seg blant de over hundre titlene bare med Kringkastingsorkesteret. Han produserte og lyddesignet den omdiskuterte CD-utgivelsen Remembrance (Simax, 2000) der rockesanger Øivind Elgenes (Elg) og Grete Helle Rasmussen spilte inn sanger av Schubert, Alban Berg, Richard Strauss, med flere. Utgivelsen oppnådde alle terningens øyne fra 1 til 6 hos et høyst forvirret og dels fornærmet kritikerkorps.

Sunde har vært orkesterleder for blant andre Sandvika Storband og Prime Time Orchestra, og er musikalsk leder for Bærum musikk- og danseteater (BærMuDa). Han har hatt ansvaret for musikken til Idols storbandkvelder på TV2 og dirigert flere orkesterprosjekt. Her kan spesielt nevnes Django Symphonique med Kristiansand Symfoniorkester som både er spilt inn på plate og fremført på den tradisjonsrike scenen Cirque d´hiver i Paris.

Som musiker er han mye brukt som jazztrombonist og solist med ensembler og storband som Listening Ensemble, La Descarga, Sharp Nine og Ophelia Orchestra. Han har vært inne på britiske hitlister med Motorpsycho (Walking with J) og turnérer med Mory Kanté Electric Band. Sammen med medstudenter på Musikkhøgskolen startet han bandet Oslo Groove Company som vant Spellemannsprisen i 1990. I 1992 representerte han Norge i EBU-storbandet i München som trombonist og komponist.

Sunde har jobbet både fast og frilans i Kringkastingsorkesteret, Forsvarets stabsmusikkorps og Det norske teateret. Kvalitetene som multi-instrumentalist har han benyttet seg av i Rikskonsertregi sammen med Arve Henriksen, Stian Carstensen, Hans Kristian Kjos Sørensen og Finn Guttormsen med en forrykende Spike Jones-inspirert forestilling.

Nylige prosjekter:

 • Bestillingsverk for Oslo filharmoniske orkester. Ble fremført i Rådhushallen under åpningskonserten til Melafestivalen (2014)
 • Isdronningen - Musikal til Sonia Henies 100-årsjubileum. Ramnens dag - Musikkdrama i havgapet (2012)
 • Trompetkonsert for Ole Edvard Antonsen, bestilt av Ungdomssymfonikerene. Urfremføring og turné (2012)
 • Around The Horn bestillt og urfremført av Eikanger-Bjørsvik musikklag (2011)
 • Marbles On Marble bestilt av Oslo jazzfestival til deres 25-årsjubileumskonsert i Operaen. Urfremført av Kringkastingsorkesteret (2011)
 • Bone Structure – Trombone Concertino for Marius Hessby og Kongelige norske marines musikkorps. Prinsessen på erten (Agder teater), Man Tager, musikk-drama til tekster av Hanna Winsnes, Toneheim folkehøgskole (2010)
 • Absolute Pling Plong til Brass Wind-festivalen, Forsvarets musikkorps Vestlandet med slagverksolister (2009)

Bakgrunn

Utdanning

Sunde har diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole der han studerte med Olav Anton Thommessen, Bjørn Kruse, Lasse Thoresen og Alfred Janson. Han avsluttet studiet i 1995 med å gi ut CD-en Absolute Pling Plong sammen med syv medstudenter.

Jobberfaring

Helge Sunde er Førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole som lærer i satslære, komposisjon, arrangering og jazztrombone. Han har også vært tilknyttet Universitetet i Oslo, Høgskolen i Agder (konservatoriet) og som gjesteforeleser på jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

I tillegg har han gjort en rekke pedagogiske prosjekter innen komponering og improvisasjon for barn og unge, blant annet på Barratt Due, videregående skoler og barneskoler, under Ultima i 1995 og 96, i Sandvika Teater og på festivalen Magma 2002 i Berlin. Han stod bak Oslo-filharmoniens ung.kom-prosjekter i 2009/2010, der han sydde sammen og orkestrerte bidrag fra Oslo-regionens videregående skoler til den såkalte Oslo-symfonien - et trettifem minutters orkesterverk med navnet Prom.