Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Sidsel Margrethe Endresen

Pro­fes­sor II

Fagseksjon for improvisert musikk, jazz og folkemusikk

Undervisning

Sidsel Endresen har undervist i musikk siden 1987. Hun er nå professor II ved Jazz-seksjonen ved Norges musikkhøgskole. Blant hennes studenter finnes kjente navn som Solveig Slettahjell, Live Maria Roggen, Kristin Asbjørnsen og Beate Lech. Også instrumentalstudenter søker seg til Sidsel Endresen for å hente inspirasjon og kunnskap.

Biografi

Sidsel Endresen (f. 1952) har vært en markant stemme på den norske og internasjonale musikkscenen i 35 år. Hun regnes i dag som en viktig utøver og stilskaper innen vokalimprovisasjon og utvidede vokalteknikker. De siste femten årene har hun utforsket den genrefrie improvisasjonsmusikken, både som utøver, stemmeutvikler og komponist.

Endresen har fått flere Spellemannspriser for sine album og har vunnet og blitt nominert til flere andre priser. Hun har levert bestillingsverker til diverse jazz- og musikkfestivaler og har skrevet musikk til kortfilmer, radioproduksjoner og dans- og teateroppsetninger.

Ved Norges musikkhøgskole har Endresen vært med på å starte og utvikle improvisasjon som eget fag, og hun holder stadig mesterklasser og workshops rundt omkring i Norge og Europa.

Album

Hun har utgitt 17 soloalbum, og har vært gjest på mer enn 40 album med andre artister. Hun har også vært delaktig i musikken i flere filmer, både som sanger og låtskriver.

Bestillinger

I tillegg til å skrive musikk og tekster til egne prosjekter har hun også skrevet musikk til 11 dans- og teaterproduksjoner.

Hun har vært festivalkomponist på Molde Int. Jazz Festival (1993), Nattjazz i Bergen (2002), og hun har skrevet bestillingsverk for VossaJazz (1999) og BBC/Barbican (2005).

Priser

Hun har bl.a. vunnet Spellemannprisen fem ganger, hun har mottatt Buddyprisen (2000), Oslo Bys Kulturpris (2002), Umeaa Honorary Music Award (2013) og WDR Artist Award (2016), og Lindemanprisen (2016). Hun er dessuten nominert til Nordisk Råds Musikkpris i 2001 og 2011.

Prosjekter Sidsel Margrethe Endresen er en del av