Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Torben Snekkestad

Pro­fes­sor

Fagseksjon for improvisert musikk, jazz og folkemusikk

Faglige interesseområder: Kunstnerisk utviklingsarbeid, improvisasjon, samtidsmusikk utøving, komposisjon, musikkteknologi og produksjon, artistic citizenship, sjangermangfold, refleksive prosesser, interdisiplinæritet.

Om Torben Snekkestad

Som underviser er jeg opptatt av å jobbe direkte med studentene rundt deres kunstneriske identitet, uansett hvilken sjanger tilhørighet de måtte ha. Jeg ønsker å hjelpe studentene med å styrke sitt musikkuttrykk gjennom en god synergi mellom detaljen og helheten, samt øke studentenes kontekstuelle forståelse (innad og utad). Veilede dem i å navigere i sine kreative prosesser gjennom å få innsikt i arbeidet deres og hjelpe med å stille utforskende spørsmål som åpner opp for rom av muligheter – hinsides uforløste potensialer. Bevisstgjøre og formidle kunnskap som ligger i fellesrommet alle kunstuttrykk deler.

Dette arbeidet er lagt opp i en undervisningsprosess som kretser mellom praksis og refleksjon, med fokus rundt eleven – hvordan de fungerer, hvordan de kan utvikle nye metoder og arbeidsformer, og hvordan det arbeidet utkrystalliserer seg i verk og performative uttrykk. Og ikke minst – hvordan kan deres kunstneriske produksjon legges ut i en kontekst som både inneholder historiske perspektiver og har direkte brudd og berøring med et samtidsmusikalsk felt.

Biografi

Torben Snekkestad er saksofonist, klarinettist, trompetist, improvisator og komponist. Han er utdannet fra NMH med hovedfag i Kammermusikk, 2000, supplert med en ph.d. fra Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid med prosjektet ’The Poetics of a Multiphonic Landscape’, 2016. Hans virke omfatter både en lang karriere som soloartist samt med diverse ensembler som bandleder og sidemann. Torben Snekkestad har arbeidet sammen med førende nasjonale og Internasjonale fremtredende kunstnere. Han har utgitt et titalls plater i eget navn og de siste åra også spilt et stort antall solokonserter.

Torben Snekkestad har gjennom årene utforsket et bredt sjangerspekter av musikk på en reflektert og leken måte. Fra fri improvisasjon og jazz som leder og sidemann, til klassisk kammermusikk og som solist med symfoniorkestre/sinfonietta.

I både solo- og ensemblearbeidet klarer han å kanalisere disse mangfoldige musikalske fotsporene til en enestående identifiserbar klang som skaper et dypt og særegent musikalsk språk i både deltalje og helhet.

Med et tydelig poetisk øre, bruk av ekstremt utvidede spilleteknikker, intuitive improvisasjoner, stemningsfull kompositorisk bruk av struktur og teksturer befinner Snekkestad seg blant de mest inspirerende skandinaviske saksofonistene og improvisatorene som finnes.

Turnert og innspilt med blant annet: Barry Guy, Nate Wooley, Maja S.K. Ratkje, Koichi Makigami, Evan Parker, Søren Kjærgaard, Ken Vandermark, Raymond Strid, David Toop, Augusti Fernandez, Andrew Cyrille, Axel Dörner, Marta Sagnoli, Mats Gustafsson, Jon Balke, Oslo Sinfonietta og Cikada String Quartet.

Omfattende turne virksomhet i Europa, USA, Russland, Øst-Asia og Argentina.
Snekkestad har en ph.d. fra Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid med prosjektet ”Poetics of a Multiphonic Landscape” og tidligere undervisningserfaring fra RMC (Rytmisk Musikkonservatorium i København (2014–2021) and Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (2004–2018), samt fra Syddansk Musikkonservatorium og Universitetet i Agder.

Forsknings- og utviklingsarbeid

Publikasjoner

  • Presentation of VIS - Nordic Journal for Artistic Research, Issue 10 – “Circulating Practices” Gunhild Mathea Husvik-Olaussen ,  Roos Cecilia ,  Torben Snekkestad ,  Søren Kjærgaard 2023
  • Enactivist music therapy: Toward theoretical innovation and integration Simon Høffding ,  Torben Snekkestad ,  Brynjulf Stige 2023
Se alle publikasjoner i Cristin

Prosjekter Torben Snekkestad er en del av