Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Sollid hedret med æres-Buddy

Musiker og pedagog Torgrim Sollid er hedret med æres-Buddy, en ekstraordinær tildeling av norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen.

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956, og et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. Året 2020 er spesielt på mange måter, også på den måten at Norsk jazzforum for første gang siden 2003, deler ut en æres-Buddy til en person som har betydd enormt mye for utviklingen av norsk jazz og det norske jazzmiljøet.

Musiker og pedagog Torgrim Sollid ble overrasket på døra i Oslo av styreleder og daglig leder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset og Gry Bråtømyr.

– Det har lenge vært et sterkt ønske fra store deler av det norske jazzmiljøet at Torgrim Sollids innsats skulle bli hedret. Vi i Norsk jazzforum er glade for å stå her i dag for å gjøre nettopp dette. Med en lang rekke musikere og kolleger i ryggen, som alle har sendt inn sterke anbefalinger og varmende ord om din posisjon og betydning, tildeles du nå en æres-Buddy, sa Brattset ved overrekkelsen.

– En drivende kraft i norsk jazzliv, både som musiker, komponist, innovatør, pedagog og mentor for flere generasjoner med norske musikere.

Juryen Æres-Buddy 2020

Torgrim Sollid har gjennom en årrekke vært en drivende kraft i norsk jazzliv, både som musiker, komponist, innovatør, pedagog og mentor for flere generasjoner med norske musikere. Årets andre to Buddy-prisvinnere, musikerne og komponistene Maja S. K. Ratkje og Solveig Slettahjell, har bare godord å si om Sollid:

– Torgrim var en prins gjennom hele studietida mi på Musikkhøgskolen og åpna musikalske dører for oss alle med stor varme og omtanke – og solide avant gardistiske tilsnitt, forteller Slettahjell.

– Torgrim var en av de viktige folka for oss, som var positiv til alt det vi holdt på med, sier Maja S.K. Ratkje.

Med Æres-Buddy følger en statuett av den legendariske jazzmusikeren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg.

Begrunnelse æres-Buddy 2020

«Torgrim Sollid har gjennom en årrekke vært en drivende kraft i norsk jazzliv, både som musiker, komponist, innovatør, pedagog og mentor for flere generasjoner med norske musikere.

Hans merittliste som musiker er lang, men kanskje aller mest kjent er han for sitt nybrottsarbeid med Østerdalsmusikk på midten av 70-tallet, som var blant de aller første musikalske prosjektene som blandet norsk folkemusikk og jazz. Østerdalsmusikk ledet videre til bandet Søyr, og av andre samarbeid er det nærliggende å trekke frem Sollids samarbeid med saksofonisten Warne Marsh. Torgrim Sollid har gjennom hele sitt virke vært en ambassadør for både spesifikke, historiske stilarter og rabulistisk modernisme i norsk jazz.

Hans plass innenfor undervisning er ganske enestående. Sollid har vært med på å bygge opp og undervise på Sommerkurset i jazzimprovisasjon i Søgne, noe som utviklet seg til å bli en institusjon i jazz-Norge, og som har betydd mye for både profesjonelle og amatører. Siden begynnelsen av 1990-tallet har han bygget opp jazz- og improvisasjonsutdannelsen ved Norges musikkhøgskole, som i dag er et av landets fremste fagmiljø for disse musikkformene. Sollid har hele tiden jobbet med det kollektive, vært opptatt av å bygge fellesskap og å løfte unge utøvere. Han har vært læremester og inspirator for flere generasjoner av våre aller fremste jazzmusikere. Sollids tidligere studenter, mange blant dagens ledende jazzmusikere, omtaler han som guru og ledestjerne, en bauta med dyp forståelse og kjærlighet til musikkens historie og samtidig alltid åpen for nye impulser.

Det er en stor glede for Norsk jazzforum å dele ut en Æres-Buddy til Torgrim Sollid.»

Artikler relevante