Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Avtale om demenskor underskrevet

Øyvind Håbrekke, Saliba Korkunc, Kristel Skorge og Karette Stensæth står foran grønne busker og viser frem en kontrakt om demenskor.
Fra venstre: Øyvind Håbrekke, Saliba Korkunck, Kristel Jæger Skorge, Karette Stensæth.

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) og direktør ved Norges musikkhøgskole (NMH), Kristel Jæger Skorge, har skrevet under en avtale om samarbeid knyttet til forskning og utvikling av demenskor i Oslo kommune.

Professor, Karette Stensæth (NMH), og bystyrerepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) var også til stede ved signeringen. Disse to var svært delaktige i å få gjennom avtalen.

Avtalen ble underskrevet i Oppsal kirke 4. september, og innebærer tildeling av fem millioner kroner til et forsknings- og utviklingsprosjekt. I prosjektet startes fem nye demenskor i Oslo. Disse korene vil delta i forskning i regi av Senter for forskning i musikk og helse (CREMAH) på NMH.

Et helt liv med sang

Til stede i kirken var også representanter fra Østensjø demenskor – både sangere, pårørende og dirigenten Tone Kristin Aasen. De begynte med å fremføre sangen «Syng, syng, syng og vær glad». En perfekt åpning, etter ansiktsuttrykkene å dømme.

Kormedlem Odd Gunnar Andersen forteller at han er født i 1948, og begynte i Oslo barnekor i 1955. Han har sunget helt siden hans ti år eldre søster sang for ham da han var baby.

Tone Kristin Aasen leder demenskor i Oppsal kirke.
Dirigent Tone Kristen Aasen leder Østensjø demenskor i sang.

Både hjerne og kropp

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc påstår at han ikke finnes musikalsk, men skryter like entusiastisk av tiltaket.

– Det er et kjempeviktig prosjekt der Musikkhøgskolen virkelig har vært i førersetet. Nå håper vi at flere bydeler følger etter.

Han spør koret pent om enda en sang etter at han er ferdig med å snakke.

– Jeg gleder meg til å se resultatene av forskningsprosjektet, sier han blidt.

Det er et kjempeviktig prosjekt der Musikkhøgskolen virkelig har vært i førersetet. Nå håper vi at flere bydeler følger etter.

Saliba Andreas Korkunc, helsebyråd

På vei ut stiller han musikkterapiprofessor og CREMAH-leder Karette Stensæth detaljerte spørsmål om hva musikken egentlig gjør med hjernen vår. Hun forklarer og gestikulerer – og legger til at det å synge sammen engasjerer oss bredt. Sang kan virke positivt for hjernen, ja, men det virker også på kropp og psyke, ikke minst følelsene våre. Sangfellesskap kan få stor sosial betydning for mange som kjenner seg ensomme og isolerte. Men vi vet fortsatt litt for lite hvordan korene gir slike gode virkninger, ifølge Stensæth.

– Det overordnede målet er å utvikle kunnskapsbaserte, bærekraftige kor som senere kan implementeres i kommunens varige tilbud, forteller hun om prosjektet.

Kristel Skorge og Saliba Korkunc skriver under avtale og tar hverandre i hånden, om demenskor i Oslo. Karette Stensæth og Øyvind Håbrekke står bak dem.
Avtalen skrives under.

I sin presentasjon forklarer Stensæth at et av korene skal være et mangfoldskor, som jobber for å nå minoritetsbefolkningen i hovedstaden.

– Vi har alle de samme behovene og trenger de samme tilbudene, sier Stensæth. – Denne modellen kan bli modell for andre kommuner også.

Forskningsprosjektet skal gå over to år, og inkluderer både kormedlemmene og deres pårørende eller andre nærpersoner. Frivillige og korledere skal også delta.

Karette Stensæth blir invtervjuet av TV2.
Karette Stensæth blir intervjuet av TV2.

Mer sang, takk!

Saliba Korkunc skryter av samarbeidet med Øyvind Håbrekke.

– Jeg synes vi synger altfor lite. I dag synger vi bare på fotballkamp, sier KrF-politikeren spøkefullt, før han blir alvorlig igjen. – Alle skal ha noe meningsfylt å gjøre i alle faser av livet.

Det er selvfølgelig Norges musikkhøgskole og musikkterapimiljøet helt enig i og glade for å bidra til at skjer.

– NMH er svært fornøyd med avtalen som nå er inngått med Oslo kommune, sier NMH-direktør Kristel Jæger Skorge. – Avtalen er en anerkjennelse av et sterkt forskningsmiljø ved NMH og viser at det er stort behov for å styrke kunnskapsgrunnlaget om musikkens betydning for menneskers helse og livskvalitet.

Koret avslutter med «Jeg gikk en tur på stien» i kanon – også nå under kyndig ledelse av dirigent Tone Kristin Aasen.

Artikler relevante