Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Stor ekstern finansiering til improviserende interpretasjonsprosjekt

Live Maria Roggen synger foran en mikron og Ingfrid Breie Nyhus spiller konsentrert på en klaver.
Live Maria Roggen og Ingfrid Breie Nyhus

Denne gangen var det Live Maria Roggen og Ingfrid Breie Nyhus som nådde opp i konkurransen om prosjektmidler fra Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (PKU).

Prosjektet Unromantic – Improvisasjon som interpretasjon skal de neste tre årene undersøke fortolkning, gjennom eksperimentering og improvisert samspill, under ledelse av duoen. Tildelingen fra PKU er på oppunder 2,1 millioner kroner.

Roggen og Nyhus’ prosjekt konsentrerer seg om (sen)romantiske sanger, der sangeren og pianisten undersøker improvisasjon som interpretasjonsstrategi. De vil utforske arbeidsmåter, innganger, perspektiver og (u)muligheter innenfor en utvidet fortolkningsramme, og eksperimentere med ideer om avromantisering og stilforflytning. Som del av undersøkelsene inngår også lyd-i-rom-utforskning, med kombinasjoner av akustisk og oppmikket lyd i samspill.

Utvidet samarbeid

I løpet av de tre årene vil prosjektlederne invitere andre musikere og kunstnere til dialog og utveksling av ideer, gjennom samtale, samspill og tekst - om eksperimentering i tradering og interpretasjon. Videre vil de ta for seg relasjoner mellom interpretasjon, improvisasjon og komposisjon, og utøverholdninger til blant annet lek, stil, romantikk og estetikk. Dette vil Roggen og Nyhus også løfte fram i arenaer ved NMH, sammen med ansatte og studenter på tvers av sjangere.

Resultater og formidling

Prosjektet vil lede til konserter, innspillinger, tekster, dialogmøter og forumer. Roggen og Nyhus vil underveis både arbeide med en refleksjonslogg om sitt pågående duoarbeid, og med en eksposisjon av dialogtekster og -videoer med andre kunstnere om prosjektets hovedtematikk. Begge disse publiseringene vil komme på plattformen Research Catalogue.

Artikler relevante