Det er denne utviklingen – overgangen fra mesterlæretradisjonen til å bli en bredere, mer omfattende og samfunnsengasjert institusjon – som inspirerte Tornquist til å stille til valg som rektor i 2013.
– Allerede da jeg var nyansatt her i 2008, var inntrykket mitt at dette var en utvikling NMH hadde potensial til å lede an i, også internasjonalt. Vi er nest størst i Norden etter Sibelius-akademiet, og fikk en del oppmerksomhet i form av studenter og ansatte som søker seg hit. Jeg tenkte nok at jeg hadde noe å bidra med for å dytte NMH i den retningen. Det var ikke bare det at vi kunne gjøre det, men jeg mente, og mener fortsatt at NMH må være på ballen, rett og slett for å overleve, sier han.
Kantinekandidaten
Om «Studenten i front» var et overordnet paraplybegrep, har flere konkrete saker preget Tornquists rektortid: Den endelige innføringen av en kunstnerisk doktorgrad. Vekst – både i antall studenter og ansatte, og i de ulike formene for musikk som skolen underviser i. Nye kommunikasjonsstrategier, som strømming av konserter og Tornquists egen videoblogg «Rektors rom». Og ikke minst større samfunnshendelser som Metoo-oppgjøret og koronapandemien.
Men planen begynte et annet sted.
Da du tiltrådte, trakk du frem internasjonalisering, talentutvikling, og kantine som dine viktigste saker. Hvorfor akkurat disse?
– Eirik Birkeland, min forgjenger, gjorde en fenomenal innsats med internasjonalisering. Hans store motto var at NMH skulle bli «internasjonalt toneangivende». Men vi var jo ikke i mål. Det finnes en holdning, selv om det er i mye mindre grad nå, om at vi er oss selv nok. At norsk musikkliv er strålende, og himmel, hvis vi har klart å produsere Leif Ove Andsnes og Truls Mørk, så kan det ikke være noe galt i det vi gjør! Men det er ikke mer enn hva man kan forvente når man har talent og putter såpass med ressurser i noe. Vi har en posisjon også innen pop og jazz, men det er ikke mer enn hva andre land får til.
Tornquist peker på at han har dyrket kontakt og samarbeid med tilsvarende institusjoner i utlandet, og at rekrutteringen av både ansatte og studenter har blitt gjort med et internasjonalt perspektiv. At godt over halvparten av masterstudentene er internasjonale ser han på som en god ting.
– Det vil jo si at det er noen norske bachelorstudenter som ikke kommer inn på vår egen master. Men kanskje er det helt naturlig at de møter den internasjonale konkurransen allerede på det tidspunktet. Vi vet at mange av de norske som ikke kommer inn her, havner i utlandet. Jeg har selv en internasjonal bakgrunn, og jeg ser verdien av at man blir utfordret på sine kjerneverdier i møte med noe nytt. De utenlandske kollegene og studentene vi får hit er med på å berike oss, og av og til er det faktisk fornuftig å forlate Norge, for å åpne perspektivet. Det er benchmarking, en måte å heve vår egen standard på.