– Aktiviteter bidrar til å få ut frustrasjoner. Mange har det tøft. Musikk roer sjelen, sier miljøarbeider på Hvalstad, Alberto Muniz.
Det er fredag ettermiddag og rett før beboerne på mottaket skal få to timer med musikalsk sjelero. Men det er ramadan, og ikke så mange som har møtt opp, så musikkterapeut Sofie Mortvedt og musiker Marianna Sangita har tatt med seg et par beboere fra mottaket på musikalsk parade gjennom gangene.
– Parade er blitt noe vi ofte gjør, forklarer Sofie.
Musikkterapeuten, som til vanlig jobber på barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål, er etter hvert blitt dreven i å holde musikalske verksteder for flyktninger. Det ble hun introdusert til gjennom et samarbeid mellom Norges musikkhøgskole (NMH) og Festspillene i Nord-Norge i 2013, da et knippe studenter fra musikkterapi og klassisk musikk besøkte mottaket på Borkenes i Kvæfjord i Troms.
– Første dagen satt vi og ventet klokken ti på morgenen, men ingen kom. Vi tenkte at de ikke hadde lyst, men jeg tror det handler mer om at tiden står stille når man bor på mottak, og da er det ikke så lett å komme i gang med noe, forklarer Mortvedt.
Gjengen fra NMH satt imidlertid ikke passive og håpet på bedre tider. De tok med seg instrumentene og gikk parade gjennom gangene.
– Vi gikk ned til der de bodde, og da kom alle ungene, og deretter de voksne. Det var masse folk som satt gjemt inni den stygge, gamle, slitte bygningen på Borkenes. Siden har vi ofte gått parade for å samle folk.