Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Vår i Sonisk hage

Maren Nyland Johansen spiller akkordeon på Vega Scene på Sonisk hage 2020
Akkordeonist Maren Sofie Nyland Johansen på Sonisk hage-øvelse i 2020, før festivalen ble avlyst. Hun spiller også på Sonisk hage i år. Foto: Paragon

Det knuste sannsynligvis noen komponisthjerter da Sonisk hage ble pandemiavlyst i fjor. I år har komposisjonsstudentene flyttet festivalen ut på nettet – og kjenner vi denne gjengen rett, er de ikke fremmede for å tenke helt, flunka nytt.

Den årlige samtidsmusikkfestivalen Sonisk hage blir vanligvis beskrevet som «kompromissløs utforskning, samarbeid på tvers av kunstfelt, elektronikk, ensemble og alt annet innen- og utenfor rammene.»

Festivalsjef i år er komposisjonsstudent og slagverker Mikkel Alvheim Aase. Han har selv skrevet verket «Projisering» for stereodiffusjon, til festivalen, og forteller at det digitale leveringsformatet har satt preg på årets verker.

– I år har de fleste av stykkene vært i et mindre, konsentrert format med stykker for små besetninger, soloinstrumenter og elektronikk. Felles for mange av stykkene er en musikalsk bearbeidelse av abstrakte forhold eller oversatte forhold fra en inspirasjonskilde, forteller festivalsjefen.

Et prakteksempel på det er «Skred» av Andreas Hellesøy, som er inspirert av fysikken bak et snøskred.

Alenetid med musikken

Det er første gang Sonisk hage blir arrangert digitalt. Hva er annerledes i år? Den menneskelige koblingen til musikken i det utøvende, mener Alvheim Aase.

– Film- og lydopptaket gjør at fremføringen befinner seg i spenningen mellom den individuelle og den kollektive konsertopplevelsen. På den ene siden er stykkene synligere og mer offentlige enn til vanlig. På den andre siden er hver visning en privat og intim fremføring, og i akkurat det øyeblikket kun mellom seeren og utøveren.

– Nå som vi alle tilbringer litt ekstra tid i den digitale verden, får vi muligheten til å utforske det unike disse lyttesituasjonene bringer med seg.

Mikkel Alvheim Aase Festivalsjef, Sonisk hage 2021
Portrett av Mikkel Alvheim Åse, med brun skjorte foran grå vegg.

Hva er det folk virkelig bør få med seg i år?

– Nå som vi alle tilbringer litt ekstra tid i den digitale verden, får vi muligheten til å utforske det unike disse lyttesituasjonene bringer med seg. Få med deg alt og legg merke til opplevelsen bare en digital konsert kan gi.

samtidsmusikk-og-elektronisk-musikk

Sonisk hage – digitalt -

Les mer om festivalen og se hele programmet

Sonisk hage 2021

Artikler relevante