Fagområde: Musikkterapi/Musikk og helse
Sigrun Eng: Interoseptiv varhet hos musikere
Hva kan musikeres opplevde indre livsverden fortelle oss?
Sammendrag
Studien undersøker graden av interosepsjon hos musikere, og den individuelt opplevde kvaliteten av denne. Interosepsjon er kort forklart alle hjernens prosesser som overvåker kroppens indre, og utgjør både bevisste og ubevisste prosesser. Svært lav eller høy interoseptiv varhet (oppmerksomhet om bevisste prosesser) kan knyttes til både fysisk og mental uhelse (Khalsa et al., 2017).
Prosjektet gir innblikk i musikeres livsverden og undersøker interosepsjon som en komponent i psykisk og fysisk helse hos musikere. Studien vil gi mulige svar på om «musikerplager» som prestasjonsangst, kroniske smerter og fokal dystoni kan knyttes til graden av interosepsjon. Kunnskap om interosepsjon har dessuten relevans for musikkterapi og musikkformidling, ettersom kroppen er en sentral del både av «mottakssystemet» for musikk, og i utøvelsen av musikk.
Forskningsdesignet består av spørreskjema og semistrukturerte dybdeintervjuer. Teoretisk spenner prosjektet fra et nevrobiologisk og statistisk kunnskapstilfang til en fenomenologisk undersøkelse av det samme fenomenet.
Prosjektet knytter an til CREMAHs forskningsområde «musikk som helseforebyggende og helsefremmende ressurs», men er først og fremst relevant for musikerhelsesatsingen som ligger i NMHs strategi og dermed må kunne kalles en del av NMHs kjerneaktivitet. Det har til hensikt å fremskaffe kunnskap som kan være viktig for musikere å være oppmerksomme på, både for å forebygge og behandle musikerplager.
***
Sigrun Eng er ansatt som stipendiat tilknyttet det vitenskapelige ph.d.-programmet fra 1. september 2024.
Publisert: 29. mai 2024 — Oppdatert: 12. nov. 2024