Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Lyden av Musikkhøgskolen: En reise i Musikkhøgskolens irrganger

Ikke alle vet hvilke skatter som skjuler seg bak veggene på Musikkhøgskolen. Derfor har landets fremste musikere bestemt seg for å trekke på gata.

– Vi vil oppsøke folk der de virkelig er, i det offentlige rom. Min erfaring er at folk flest er veldig glad i musikken vi holder på med her på oppe på Majorstua. De må bare bli eksponert for den, sier Gunnar Flagstad.

Til daglig er han førsteamanuensis i akkompagnement ved Norges musikkhøgskole, men den siste tiden har han vært prosjektleder for det som vil bli en av landets største musikkfestivaler, i alle fall når det kommer til antall kunstneriske bidragsytere. Han kaller det et drømmescenario. 600 studenter og 300 lærere, alle utøvere på høyeste nivå innenfor sitt felt, går nemlig sammen om å skape en musikkfest i Oslo 23.–26. mars. De kaller det «Lyden av Musikkhøgskolen». For Flagstad betyr det nærmest ubegrenset med artister å velge mellom, og en enorm bredde. Alt fra barokkfiolinister, harpister og musikkteknologer, til blåsere, sangere, komponister og dirigenter i alle slags musikalske sjangre, samler seg på scener rundt omkring i hovedstaden. Både innendørs og utendørs.

– Det blir en musikalsk reise gjennom Musikkhøgskolens irrganger. Som et overskuddshorn hvor det bare tyter ut musikalsk virksomhet. Vi håper å åpne dører til musikalske rom som mange kanskje ikke ferdes i til vanlig. Det er en ambisjon.

Lyskryss-musikk

Det startet med en idé om å gjøre noe ute blant folk en søndag i mars. Musikkhøgskolen leide operaen, og tanken var å bruke dagen til å sette preg på Bjørvika. Men, en søndag går fort.

– Det ble ganske raskt klart at med så mange elever og lærere, fikk kun noen få være med. En del av dette prosjektet handler om at vi vil gjøre noe sammen. Alle sammen. Vi er et av landets største fagmiljø, og de ulike seksjonene kan fort holde på litt for seg selv. Derfor blir dette blir et felles løft for hele skolen.

Nå har det altså blitt fire dager med fullpakket program i stedet. Allerede mandag 20. mars tjuvstarter en del av festivalen med konserter ved det parkerte flygelet på Oslo S. I tillegg blir det diverse stunts i løpet av uka. Kan være at du halvveis gjennom Whopper-menyen din på Burger King opplever at de andre gjestene rundt deg plutselig begynner å spille og danse. Eller at du på vei til jobb blir møtt av et 18-manns ensemble med fire pianoer, seks marimbaer og en haug med slagverk på Norges største T-banestasjon.

– Vi etterlyste ideer internt til hva som kunne være gøy å gjøre ute i byen blant folk. En idé vi kommer til å gjennomføre, er lyskryss-musikk. Et stort trommeensemble som lager full bonanza hver gang det blir grønn mann. Når det blir rød mann, er det helt stille. En type performance hvor settingen og rammene blir like viktig som selve musikken, men det har også en kunstnerisk verdi.

– Et opplyst menneske

Samtidig er ikke dette bare en festival for folk som tilfeldigvis slumper borti den. Et trent publikum vil også ha stor glede av de ulike konsertene, mener Flagstad. For her står begivenhetene i kø i en sjeldent mangslungen meny. På torsdag er selve åpningen, i Lindemansalen på Musikkhøgskolen. Det blir en fem timers affære med ikoniske verk fra forrige århundre, som spenner fra Igor Stravinskijs «Historien om en soldat» til «Planetene» av Gustav Holst. I løpet av de første numrene får du se dirigentstudenter, pianister, blåsere, strykere, skuespillere, slagverkere og sangere i aksjon.

– Gjennomfører du som publikummer det maratonet der, ja, da blir du et opplyst menneske. I alle fall når det kommer til det 20. århundres musikk.

På fredagen blir det lunsjkonsert på universitetsbiblioteket på Blindern, før komponiststudentene på kvelden fremfører nyskreven musikk i Kulturkirken Jakob. Dagen etter fyller Musikkhøgskolens utøvere hele Sentralen i Oslo sentrum. Her får du servert pub-musikk fra 1600-tallet, du får høre DJer med sveivegrammofon og du kan være vitne til en unik konsert i indisk musikk. For å nevne noe.

– Alt sammen kulminerer på hovedscenen på operaen søndag kveld. Der er ideen å få vist frem hele skolen i tre ulike avdelinger, og det avsluttes med symfoniorkesteret til NMH ledet av sjefsdirigenten på Operaen.

Hundrevis av utøvere har da vært i aksjon, men Flagstad forsikrer at de kunne gjort enda mye mer.

Blir dette en årlig begivenhet for NMH?

– Det er et kjempestort prosjekt, mye jobb og ikke helt gratis, men det kan absolutt hende vi blir inspirert til å lage noe lignende igjen. Jeg er i alle fall helt sikker på at dette blir veldig, veldig gøy.

Artikler relevante