Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music
No En
Søk

Kongens Fortjenstmedalje til Lasse Thoresen

Lasse Thoresen fikk overrakt medaljen av fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland

Komponist Lasse Thoresen ble fredag 18. oktober tildelt Kongens Fortjenstmedalje for sin innsats i norsk kulturliv.

18. oktober 2019 fylte Lasse Thoresen 70 år. Det ble feiret med festkonsert i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole, der familie og venner stod for størsteparten av både organisering og innhold. Men det var ikke bare bursdagen som ble markert – den mangeårige NMH-professoren mottok også Kongens Fortjenstmedalje, til stor jubel fra salen.

Lasse Thoresens barnebarn kom opp på scenen for å overrekke bestefar en rose.

Ikke si noe til Lasse!

Fredag 18. oktober var det klart for sesongens mest hemmelige konsert. Den hadde fått tittelen Ikke si noe til Lasse!, og planleggingen begynte allerede for ett år siden.

Blant de musikalske bidragene fikk publikum høre vokalensemblet Nordic Voices og folkesanger Berit Opheim – og andre musikere som har samarbeidet tett med komponisten tidligere. NRK bidro med videoinnslag fra helt tilbake til 1972, der en purung Thoresen uttalte seg om musikk, med stort engasjement.

Rektor Peter Tornquist var en av de mange som holdt tale – han hadde også vært med å anbefale Thoresen til medaljen. Andre talere hadde reist helt fra Tel Aviv og Barcelona for å være til stede. Mange av anbefalingene kom fra Musikkhøgskolen, men også fra Kirkemusikkfestivalen, NRK musikkavdelingen og Baha’i-samfunnet, som Thoresen er medlem av.

Medalje og festskrift

Kongens Fortjenestmedalje blir tildelt som lønn for særlig fortjenstfullt virke for Norge og menneskeheten, står det på kongehusets nettside. Thoresen fikk overrakt medaljen av fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland. Hun holdt en gratulasjonstale full av lovord om komponistens bidrag til norsk kultur og samfunn.

– Det er en stor ære og selvfølgelig en anerkjennelse. Berømmelse kan man jo ikke akkurat håpe på som samtidskomponist, for det er det jo mediene som styrer, men når det gjelder det offentlige Norge, er nok dette den største anerkjennelsen jeg har fått, sier komponisten selv.

Redaktør Unni Boretti presenterte også et festskrift, utgitt av Norsk Musikforlag. Utgivelsen er støttet av Norges musikkhøgskole, Norsk Komponistforening og Lindemans Legat, og inneholder blant annet en hilsen fra kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

– Ditt bidrag, som komponist, som professor og som forsker, er unikt og basert på stor kjærlighet til musikk. Du beskriver det de fleste av oss bare opplever – det som skjer i møtet mellom lyd og det lyttende mennesket, skriver kulturministeren.

I boken kan du også lese en rekke andre hilsener fra kolleger, studenter og andre samarbeidspartnere, samt artikler, historie, noteeksempler, verkliste og mye mer. Festskriftet er foreløpig tilgjengelig på Musikkhøgskolens bibliotek, og kan bestilles hos Norsk Musikforlag.

Norges musikkhøgskole gratulerer Lasse Thoresen, både med 70-årsdagen og med Kongens Fortjenstmedalje!

– Ditt bidrag, som komponist, som professor og som forsker, er unikt og basert på stor kjærlighet til musikk. Du beskriver det de fleste av oss bare opplever – det som skjer i møtet mellom lyd og det lyttende mennesket.

Trine Skei Grande Kulturminister høsten 2019

Artikler relevante