Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Bok: Norsk for musikere

Bildet viser forfatterne av Norsk for musikere. Fra venstre: Cathrine Rysst og Katarina Jakhelln Semb.
Forfatterne av Norsk for musikere. Fra venstre: Cathrine Rysst og Katarina Jakhelln Semb.

Språkbarrierer er en velkjent problemstilling i de fleste orkestermiljøer i Norge, men slik trenger det ikke å være.

Den nye boken Norsk for musikere tar sikte på å gjøre noe med denne språkbarrieren ved å presentere leseren for både nyttig vokabular og praktiske eksempler på dialog som er nødvendig for å beskrive musikk på norsk.

Eksemplene i boka avslører også litt om norsk kultur noe som bidrar til ekstra innsikt og forståelse. Boka følger et knippe med fiktive studenter og musikere fra ulike deler av verden som befinner seg i Norge for å studere og spille musikk. Noen dialoger er dagligdagse eksempler på første møter og sosiale interaksjoner, andre er mer spesifikke og knyttet til folkemusikk, kammermusikk eller prøvespill, for å nevne noe.

Alle kapittel inneholder en grammatikkdel og det er også en oppgavedel mot slutten av boka. Norsk for musikere er ment som et supplement til den generelle norskopplæringen.

Side fra Norsk for musikere som viser personer man møter i boken

Den viktigste boken jeg har sett i år

Tabita Berglund Dirigent og tidligere student

Panelsamtale

Som en del av lanseringen ble det også hold en panelsamtale om dagens språkbarrierer ledet av professor Are Sandbakken. Panelet bestod av

  • Tabita Berglund, dirigent
  • Kjell Adel Lundstrøm fra Oslo Filharmonien og tidligere NMH student
  • Lars Ivar Nordal, seksjonssjef for fagspråk og språk i samfunn og høyere utdanning, Språkrådet
  • Evelien Vaneysendeyk, harpestudent ved NMH
Paneldebatt. Fra venstre: Kjell Adel Lundstrøm fra Oslo Filharmonien, Evelien Vaneysendeyk, harpestudent ved NMH, Lars Ivar Nordal, seksjonssjef for fagspråk og språk i samfunn og høyere utdanning, Språkrådet og Tabita Berglund, dirigent,
Paneldebatt. Fra venstre: Kjell Adel Lundstrøm fra Oslo Filharmonien, Evelien Vaneysendeyk, harpestudent ved NMH, Lars Ivar Nordal, Språkrådet og Tabita Berglund, dirigent. Panelet ble ledet av professor Are Sandbakken.

Panelet brakte med seg ulike erfaringer inn i samtalen, men det var en tydelig enighet om hvor viktig språk og musikeres fagspråk er.

Det var enighet om at man håper at tilreisende ønsker å bli i Norge. I den forbindelse påpekte Lars Ivar Nordal fra Språkrådet at resten av livet til den det gjelder vil foregår på norsk, så det er viktig å snakke norsk også på jobb og ha et norsk fagspråk for musikere.

Nordmenn flest er ganske gode i engelsk, men ganske god er kanskje ikke godt nok når det er viktig å snakke presist for å spille sammen.

Katharina Jakhelln Semb tok også til orde under panelsamtalen for å si noe om viktigheten av språkvalg. Hun har undervist i Norsk innen voksenopplæring i over 15 år og har erfart at relasjoner bygges og låses til det språket man begynner å prate og derfor er det viktig å ta bevisste valg knyttet til språk, både i studietiden og profesjonelt.

Om boka

Forfatterne av boka er Cathrine Rysst og Katharina Jakhelln Semb.

Cathrine Rysst er norsklektor ved Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Katharina er regissør ved Kungliga Operan i Stockholm. Begge deler de en stor interesse for språk.

Boka er illustrert av Svein Nyhus.

Illustrasjon fra boka Norsk for musikere. Illustrert av Svein Nyhus.

Artikler relevante