Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Sonisk kirkerom og evig etterklang

Paulus kirke om sommeren med blå himmel bak.

Sonisk hage åpner dørene til Emanuel Vigelands museum og Paulus kirke. Der skal de fylle rommene med ny musikk i alle formater.

Det er første gang komposisjonsstudentene avholder den årlige samtidsmusikkfestivalen Sonisk hage i disse lokalene. Vil det gjøre noe med resultatet å gå fra trendy og moderne Kulturhuset og Sentralen, som tidligere, og inn i bygg fra 18- og 1900-tallet?

Svaret er sannsynligvis ja. Museets 20 sekunder lange etterklang har gitt dem mulighet til å skrive musikk spesielt med tanke på rommet. Plassene er få, og de to konsertene er allerede utsolgte – med flere interesserte på venteliste.

GAEA vokalensemble synger på Roseslottet en fin sommerdag.
Vokalensemblet GAEA synger på Roseslottet.

Instrumentmangfold

På Birkelunden i Oslo står ærverdige Paulus kirke fra 1892. Kirken er gotisk og har det som regnes som et av Oslos mest karakterfylte orgler – som selvfølgelig får komme til sin rett på konserten. Blant annet fremfører organist Mathias Louis Sørbø komponist Ola Ur Sæbøs verk «Uverdig», som henspiller på dualiteten i det å være hellig og menneske.

Det blir flere verker på konserten, både for orgel, strykekvartett, blåsere, gitar og perkusjon – det er i det hele tatt vanskelig å finne en instrumenttype som ikke er representert. I komponist Maia Vikens «so they say» utforskes klangen av byggesteinene i språket vårt: vokalene og konsonantene. Vokalensemblet GAEA fremfører stykket, og i Martin Korsslettens «Giving Feldman a Long Hug» medvirker multiinstrumentensemblet Koryphae.

Ny lyd i gammelt bygg

Andre verktitler som vekker nysgjerrighet, er «Oksen Ferdinand», «Status Quo Brudd» og «Roigli». Sistnevnte er sammensatt av navnene til de tre komponistene Rolf (Wallin) Igor (Stravinskij) og (György) Ligeti – inspirasjonskilder som komponist Hermod Ringset Bentsen sier han står ansikt til ansikt med i stykket.

Konserten i Paulus kirke har fortsatt ledige plasser, og byr på et unikt møte mellom historiske vegger og helt nye lydopplevelser.

samtidsmusikk-og-elektronisk-musikk

Sonisk hage i Paulus kirke

Ta skrittet inn i hagen og opplev komponistenes egen festival, fredagen i Paulus kirke.

Se konsertprogrammet og hent gratisbillett

Artikler relevante