Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Spellemannsprisvinner legger fiolinen på hylla

Peter Herresthal spiller fiolin på konsert foran et ensemble med strykere.
Peter Herresthal i samarbeid med Missy Mazolli.

Fiolinist og professor ved Norges musikkhøgskole, Peter Herresthal, har i disse dager sine siste konserter som solist før han gir seg.

Fredag 9. og lørdag 10. desember spiller Peter Herresthal to konserter som solist med Musikkhøgskolens symfoniorkester. Konsertene markerer den etablerte fiolinistens siste solistopptreden.

– Det er en av de fineste fiolinkonsertene skrevet til meg.

Peter Herresthal om Eivind Buenes fiolinkonsert

Vi skal helt tilbake til 1991 forrige gang Herresthal var solist med skolens eget orkester, da som diplomstudent. Å avslutte der det hele begynte, gjør helgens konserter til et skikkelig «full circle moment».

Før har han ikke villet være solist med orkesteret, men denne gangen har han gjort et unntak.

– Jeg synes egentlig at studentene burde få spille. Men Eivind Buenes verk er så pedagogisk. Det er en av de fineste fiolinkonsertene skrevet til meg.

Både Herresthals egne studenter og komposisjonsstudenter er involvert i prosjektet, og komponist Buene er med på prøvene. Ikke minst er det ekstra hyggelig å dele solistkarrierens avrunding med venner og medmusikere, forteller fiolinisten.

Saken fortsetter under banneret.

Peter Herresthal spiller Buenes fiolinkonsert

Konserten er sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester, som også fremfører musikk av Lutosławski og Mortensen. Samme konsert spilles også 10. desember kl. 15:00 i Lindemansalen.

Gå til konsertene

Verdensvant

Herresthal har spilt med orkestre over hele verden, fra Melbourne Symphony med Thomas Adés som dirigent på Melbourne festival til andre siden av verden med Atlanta Symphony, på Nathalie Stützmans første konsert som ny sjefsdirigent – og det midt i en pandemi. Fiolinisten har også spilt i Konzerthaus Wien med RSO Wien, og selvfølgelig de store nordiske orkestrene i Oslo, Bergen, Stockholm og København.

Prisvinnende samtidsmusikktolker

Han har de siste årene gitt 30 fremføringer av Kaija Saariahos fiolinkonsert i National Sawdust New York, BBC Philharmonic, London Sinfonietta og Session Orchestra Paris. Aller mest spesielt var kanskje høstens store feiring av komponistens 70-årsdag, på operaen i Helsinki, i den sceniske versjonen skrevet spesielt for Herresthal.

– Jeg liker å jobbe med folk som lever, sier han og mimrer tilbake til samarbeid med Gisle Kverndokk og Per Nørgård.

Noen av verdens fremste komponister, som Thomas Ades, Missy Mazzoli, Rolf Wallin og Arne Nordheim har skrevet for Herresthal. Han har spilt inn 21 fiolinkonserter på CD, og innspillingene er blant annet nominert til Gramophone Award og Grammy Award. De har blitt nominert til ti Spellemannspriser – og vunnet halvparten.

20 år siden gjennombruddet

Herresthal var i studietiden medlem i Det norske kammerorkester og arbeidet som 2. konsertmester i Kringkastingsorkestret. Gjennombruddet som solist i Norge, hadde han i 2002, da han vant sin første Spellemannspris for Arne Nordheims fiolinkonsert, og Kritikerprisen for urfremføringen av Olav Anton Thommessens fiolinkonsert under festspillenes 50-årsjubileum. Samme år ble han kåret til årets utøver.

– Det føles kult å gi seg på topp. Jeg har spilt med orkester ti ganger denne høsten, så det er litt som å kjederøyke før jeg slutter helt å røyke.

Peter Herresthal Fiolinist og professor

Den siste tiden har Herresthal hatt flere oppdrag enn noen sinne, og sier selv at han har fått gjøre ting han aldri trodde han skulle få til.

– Det føles kult å gi seg på topp. Jeg har spilt med orkester ti ganger denne høsten, så det er litt som å kjederøyke før jeg slutter helt å røyke, sier han lurt.

Fortsetter undervisningen

Etter jul, skifter den allsidige fiolinisten fokus over på studentene sine.

– Jeg vil gjerne spille andre gode. Det er også krevende på sitt vis.

Peter Herresthal fortsetter med undervisning som professor på Norges musikkhøgskole og ved Det kongelige danske musikkonservatorium i København, samt som gjesteprofessor ved Royal College of Music og New York University.

Snart spiller han inn sin 22. fiolinkonsert. Det blir den siste.

– 22 kjennes som et bra tall å gi seg på.

Konsertene

Artikler relevante