Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Strøm en konsert eller ti

Zosha Warpeha spiller hardingfele i Majorstuen kirke
Zosha Warpeha spiller masterkonsert 1. juni kl. 20.40. Foto: Jonathan Kaiser.

For andre år på rad strømmer Musikkhøgskolen vårens eksamenskonserter. Du som er publikum kan boltre deg i jazz, folkemusikk og klassisk musikk, direkte fra våre saler på huset, Victoria, Nasjonal jazzscene og Riksscenen.

Årets eksamenskonserter heter Ekstreamen, og er delt inn i tre virtuelle festivaler: Klassisk (14. mai til 17. juni), jazz (25. mai til 6. juni) og folkemusikk (1. til 3. juni). Studentene våre er ikke fremmede for å gå utenfor de tradisjonelle boksene, og du risikerer å få høre både pop, rock, viser, samtidsmusikk og live-elektronikk. Og kanskje noe helt nytt som du aldri har hørt før. Kanskje en verdenspremiere.

Allsidige jazzere

Kontrabassist Christian Meaas Svendsen tilnærmer seg kontrabassen på nye måter, med prosjektet «Bass, body, bows». Rowland’s Evil Jazz Trio spiller det de beskriver som ond jazz, med mørke, mystiske og merkverdige låter; barske, bitende og brutale lyder.

– Mørke, mystiske og merkverdige låter; barske, bitende og brutale lyder.

Rowland’s Evil Jazz Trio Om sin egen musikk

Jazz-studentene er generelt allsidige musikere som gjerne trakterer flere instrumenter og sjangre, og hvis du ikke klarer å vente, kan du jo sjekke ut låtene på Serendip-festivalen fra mars og april.

Tradisjon med noe attåt

Folkemusikerne våre spiller ikke slåtter hele tiden – de blander inn elektronikk, sang og tradisjonsinstrumenter du kanskje ikke engang har hørt om.

To av studentene fra Serendip-bandet Ævestaden har eksamenskonsert denne våren. Blir det like melankolsk og underfundig når vi får høre dem hver for seg?

Eir Vatn Strøm med grønn genser, fra fugleperspektiv.
Eir Vatn Strøm synger og spiller i bandet Ævestaden. Hennes eksamenskonsert er 2. juni kl. 18.00. Foto: Guro Sommer Værland.

Amerikanske Zosha Warpeha er masterstudent og har reist fra Minnesota til Norge for å bli rågod på hardingfele. Hun både synger, improviserer og komponerer, og bruker gjerne både vanlig fiolin, fele, hardingfele og viola d’amore.

Århundrer med musikk

De klassiske studentene inviterer til konserter med gitar, fiolin, bratsj, cello, bass, slagverk, saksofon, klarinett, obo, horn, trombone og klaver. Her kan du som er publikum velge og vrake blant dine favorittinstrumenter, kjente og kjære verker av gamle mestere, og helt nyskrevne stykker – blant annet skapt av våre egne komposisjonsstudenter.

Dragos Andrei Cantea spiller flygel i Levinsalen, med armen opp i luften.
Dragoș Andrei Cantea spiller eksamenskonserten «Krig og fred» 9. juni kl. 18.00. Foto: Andrei Popa.

I likhet med Tolstoj har pianist Dragoș Andrei Cantea har valgt tittelen «Krig og fred», når han presenterer konserten sin. Verkene strekker seg fra Beethoven på 17- og 1800-tallet, og frem til Ligeti sent på 1900-tallet.

Gitarist Verena Merstallinger har jobbet med ulike versjoner av konseptet «To verdener», både i mennesket, i verden og i musikken. På eksamenskonserten vil hun vise publikum to verdener i musikk, og hvor allsidig ett enkelt verk kan være.

Fiolinist Kelly Sohyoung Lee viser oss «Noe nytt, noe kjent, noe moro», i konserten med samme navn.

Og selvfølgelig finner du også de gamle, men stadig like gode bautaene i musikkhistorien – som Beethoven, Brahms og mange flere.

Artikler relevante