Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Etab­le­ring og ledel­se av demens­kor. Vei­le­der

På bildet sitter det noen eldre personer med tekstark, mens en dirigent har løftet armen og leder koret.

Denne digitale veilederen er en praktisk hjelp til de som har startet eller som vil starte et demenskor.

For noen gode år det har vært for interessen om sammenhenger mellom korsang og demens. Selv om musikkterapeuter og andre fagfolk har drevet med demenskor i flere år, fikk slik koraktivitet et enormt oppsving etter TV-serien Demenskoret. Og sammen med dette oppsvinget kom også etterspørselen etter kompetanse.

Bakgrunnen for kursene og for veilederen

Forskerne ved Senter for forskning i musikk og helse initierte i den forbindelse samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, Norsk forening for musikkterapi og korlederne fra tv-serien Kim Wigaard Johansen og Jelena Golubovic om kursene Etablering og ledelse av demenskor på Norges musikkhøgskole. Kursene ble holdt i mars og april 2023. Kursene ble fort fulltegnet med 300 personer som deltok, og fortsatt er det etterspørsel etter nye kurs.

Etter demenskorkursene initierte Senter for forskning i musikk og helse utvikling av denne publikasjonen med samme navn som kursene: Etablering og ledelse av demenskor. Det er denne dere ser her nå. Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norsk forening for musikkterapi har vært samarbeidspartnere om publikasjonen også.

Om veilederen

Veilederen foreligger kun i digital versjon, som nedlastbar fil.

Som veileder er den kort og ikke ment å være fullstendig. Den er laget for å være en praktisk hjelp til dere som har startet eller vil starte et demenskor. Den bygger i hovedsak på arbeid med og erfaringene fra demenskorkursene, inkludert evalueringer kursdeltakerne ga oss etter kursene, samt etablert kunnskap om demens og musikkterapi.

Vårt mål med kursene den gang og med denne korte veilederen er at demenskorene som starter opp skal ha kvaliteter som gjør dem attraktive, lystbetonte og meningsfulle å være med i. Vi ønsker også at veilederen kan bidra til at deltakelse i demenskor gir god livskvalitet både for den enkelte sanger, for pårørende, ledere og medhjelpere.

Om redaktørene og forfatterne

Senter for forskning i musikk og helse har hatt redaksjonelt ansvar for utgivelsen. Redaktører er Tone Kvamme, Karette Stensæth og Kjersti Johansson. Tone Kvamme har ledet arbeidet. Som redaktører vil vi benytte anledningen til å takke alle som er så entusiastiske og har tatt tak og startet kor. Vi vil også takke spesielt alle dere som har deltatt i arbeidet med denne veilederen.

Takk til prosjektleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, avdeling Oslo, Thale Waaler Eggen, som har vært hovedforfatter av del 1, Om etablering, organisering og drift av et demenskor. Takk til demensfaglig seniorrådgiver i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kari-Ann Baarlid, som er hovedforfatter av del 2, Demensfaglig kunnskap og demenskor. Vi vil også takke musikkterapeut og forsker Kristi Stedje som med god hjelp av musikkterapeutene Runa Bosnes Engen og Jelena Golubovic er hovedforfattere av teksten i del 3A, Musikkmetodiske valg. Vi vil også takke musikkterapeut Solgunn Knardal som sammen med førsteamanuensis i musikkterapi, Tone Kvamme, er hovedforfattere av teksten i del 3B, Musikkterapikunnskap.

Som redaktører har vi gjort noen nødvendige tilpasninger for at publikasjonen skal fungere som en helhet. Professor i musikkterapi Karette Stensæth og førsteamanuensis Tone Kvamme er hovedforfattere av innledningen. Takk til seniorrådgiver Anders Eggen for hjelp med publiseringen. Takk til Musikkhøgskolen og Senter for forskning i musikk og helse for støtte, både økonomisk og faglig. Takk til Polyfon kunnskapsklynge i musikkterapi for økonomisk støtte til produksjon av veilederen. Takk også til Karoline K. Asskildt, for gode innspill underveis.

En stor takk til alle personer som lever med demens som har gitt av seg selv og bydd på sine liv i alt arbeidet som har ledet opp til denne veilederen. Deres bidrag har vært nødvendig for å kunne lage en slik publikasjon som dette. Til slutt: en lykke til, til alle dere som starter eller er i god gang med demenskor rundt omkring. Vi håper denne lille veilederen kan være til nytte og motivasjon i deres viktige folkehelsearbeid. La oss håpe at mange blir med å synge!

Tone Kvamme, Karette Stensæth og Kjersti Johansson

Publisert: 5. mar. 2025 — Oppdatert: 5. mar. 2025