Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Oktobernotater

Portrett av Anders Krøger foran gult hus.

Komponist Anders Krøger presenterer egen musikk og musikk av Debussy og Grieg på sin masterkonsert.

Anna Berg, Nikolaj Lund

Program

  • Claude Debussy (1862–1918): Cellosonate i d-moll
  • Edvard Grieg (1843–1907): Ballade, op. 24
  • Anders Krøger: Oktobernotater

Omtale

Oktobernotater er Anders Krøgers nyeste verk for cello, piano og tekst. Musikerne er håndplukket av komponisten, og er noen av landets fremste unge musikere.Verket prøver å fortelle en historie. Impulsive tanker, minner og dagligdagse opplevelser tvinnes sammen for å gi korte innblikk i en ikke-navngitt persons hverdag. Verket viser oss at det ikke bare er de store tingene som preger oss, men også de små. Teksten legges over musikken som avspilte lydopptak. De dukker opp rundt omkring som små dikt.

Marcus Michelin

Den svenske cellisten Marcus Michelin har raskt etablert seg som en av de mest interessante unge musikerne i det norske klassiske musikklivet. Han er en lidenskapelig orkestermusiker, og siden august 2023 har han vært ansatt som solocellist i Stavanger symfoniorkester. Etter oppveksten i Norrköping tok Marcus innledende høgskolestudier hos Jakob Koranyi og prof. Torleif Thedéen ved Edsberg slott utenfor Stockholm. Han fortsatte så til Oslo og Norges musikkhøgskole, der han tok eksamen i juni i fjor etter videre studier med Thedéen.

Oskar Abel Valand Halvorsen

Oskar Abel Valand Halvorsen (1998) har fullført masterstudiet i klaver med Håvard Gimse på Norges musikkhøgskole, og studerer for tiden komposisjon med Lene Grenager på samme sted. Han fullførte sin bachelorgrad på Barratt Due musikkinstitutt med Christian Ihle Hadland, i tillegg til tidligere undervisning med Michael Endres og Marina Pliassova, også på Barratt Due. Han er en allsidig pianist som gjerne spiller kammermusikk så vel som solokonserter. I januar 2023 var han solist på Rakhmaninovs 2. klaverkonsert med Tabita Berglund som dirigent og kombinert orkester fra NMH og Barratt Due. Han er opptatt av å spille verker av mindre kjente komponister av høy kvalitet, og dette har resultert i konserter med musikk av blant annet Sigfrid Karg-Elert og Torstein Aagaard-Nilsen. Et foreløpig høydepunkt i denne beskjeftigelsen var en konsert i mars 2022, hvor han fremførte samtlige klaververk av Wilhelm Stenhammar, inkludert de to klaverkonsertene i arrangement for to klaver, på én og samme konsert.

Anders Krøger

Anders Krøger er en komponist som går siste året på master ved Norges musikkhøgskole. Denne konserten er en del av masteren hans. Krøger startet på Norges musikkhøgskole i 2016 og har gått der siden, utenom et utvekslingsår i Leipzig.

– Musikken min utspringer alltid fra en konkret klangidé, og klangfokuset er med meg gjennom hele komposisjonsprosessen. Når materialet konseptualiseres og struktureres er klangobjektene alltid til stede. Musikken balanserer mellom tradisjon og det ukjente, med en iver etter å utforske nye lyder. I masteren min har jeg reflektert rundt historiefortelling, både i samtaler rundt og om musikken, og i komposisjonen. Musikken skrives med retorikk, narrativ og villedning i tankene. Resultatet er ikke programmusikk som prøver å fortelle en historie større enn musikken selv, men verket har sitt eget narrativ. Musikken er historien.

Flere konserter

Publisert: 16. des. 2023 — Oppdatert: 22. jan. 2024