Fagområde: Kunstnerisk utviklngsarbeid (harpe)
Sunniva Rødland: Let The Harp Sound
En fornyet forståelse av harpens uttrykk og kunstneriske betydning i norsk samtidsmusikk.
Sammendrag
Mål
Rødlands mål med dette prosjektet er å utvide harpens posisjon som et virkemiddel i samtidsmusikken. Ved hjelp av et mangfold av framføringer av moderne repertoar, komponistsamarbeid og nye bestillingsverker for prosjektet, søker Rødland å utfordre gjengse forestillinger om harpe og dermed oppmuntre til et nytt blikk på instrumentet.
Studien utforsker musikerens rolle i komponist-musikersamarbeid. Prosjektet omfatter også undersøkelser av konsertformatet, bruk av elektronikk, multimediakonserter, tverrfaglige forestillinger og improvisasjon.
Resultater
Det kunstneriske resultat av Rødlands prosjekt består av over 40 forestillinger holdt gjennom hele prosjektperioden. Inkludert blant disse er blant annet ni verdenspremierer og samarbeid med ensembler som Det Norske Blåseensemble, Ensemble Ernst og Nidaros Jentekor.
Dokumentasjon
Prosjektets fulle tittel er Let the Harp Sound! Updating the understanding of the sound and artistic role of the harp in Norwegian contemporary music.
Kunstnerisk dokumentasjon
Hovedresultatene av prosjektet er presentert på en avslutningskonsert i Kulturkirken Jakob i 2012, samt to innspillinger.
Refleksjonstekst
Den kritiske refleksjonen inneholder Rødlands egne vurderinger av prosesser, forestillinger og komponistsamarbeid. Refleksjonen inkluderer også Rødlands samtaler med harpistene Judy Loman, Godelieve Schrama, Elisabeth Sønstevold og Willy Postma om deres syn på å spille samtidsmusikk og samarbeide med komponister.
Den kritiske refleksjonen er tilgjengelig i NMHs digitale vitenarkiv Brage.
Rødlands referanselister omfatter 170 komposisjoner og 90 publiserte opptak av moderne musikk/samtidsmusikk for harpe.
Artikler relevante
Publisert: 12. aug. 2015 — Oppdatert: 1. nov. 2024