Gå til hovedinnhold
Norges musikkhøgskole Norwegian Academy of Music Søk

Morten Qvenild

Pro­rek­tor

Fagseksjon for improvisert musikk, jazz og folkemusikk

Web: In the Country hjemmeside, HyPer(sonal) Piano prosjektside

Biografi

Morten Qvenild (f. 1978) sin jazzdebut i større sammenheng skjedde med egen trio på jazzfestivalen i Kongsberg 1998. Han hadde på dette tidspunkt ett år bak seg på Toneheim folkehøgskole. Ut fra dette miljøet sprang også det folkemusikkinspirerte orkesteret Østenfor Sol som Qvenild CD-debuterte med på albumet 'Syng Dovre' i 1998.

1999–2003 studerte Qvenild musikkpedagogikk og jazz ved Norges musikkhøgskole, og i 2006 tok han mastergrad i kammermusikk jazz samme sted. Sammen med blant annet Ole Jørn Myklebust var han fra 1999-2001 her med i septetten Ra, som ble kåret til Årets Unge Jazzmusikere i 2000.

Qvenild har en lang liste med samarbeidspartnere og utgivelser bak seg. I 2000-2003 var han med i Jaga Jazzist og deltok på CD-en 'The Stix'. Han har samarbeidet med vokalisten Susanna Wallumrød under orkesternavnet Susanna and the Magical Orchestra. Duoen har turnert over hele Norden og gjort et stort antall konserter i Europa og Asia, samt gjort flere innspillinger sammen. Et annet viktig band i Qvenilds karriere er kvartetten The Shining som har hatt utstrakt turnévirksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og gitt ut flere CD-er. Han har også turnert med Nils Petter Molvær og Bertine Zetlitz.

Fra 2003 har Qvenild arbeidet mye med trioen In The Country med bassist Roger Arntzen og trommeslager Pål Hausken. Trioen har turnert i USA og utgitt fem album.

I 2007 mottok Qvenild Kongsberg Jazzfestivals musikerpris, og han var deltaker i Norsk Jazzforums og Utenriksdepartementets lanseringsprogram Jazzlaunch 2007–2008.

Bakgrunn

Utdanning

  • Master i kammermusikk, jazz ved Norges musikkhøgskole
  • Jazzlinja ved Norges musikkhøgskole

HyPer(sonal) Piano – Kunstnerisk stipendiatprosjekt

Morten Qvenild arbeider med flygel, elektronikk og vokal i sitt kunstneriske stipendiatprosjekt.

I prosjektet the HyPer(sonal) Piano arbeider Qvenild med å utvikle den soniske paletten til flygelet ved å integrere elektronikk i forskjellige former og på forskjellige måter. Qvenilds innfallsrike komposisjoner og personlige tilnærming til improvisasjon legger grunnlaget for en innovativ lydverden og et ærlig og inderlig musikalsk utputt.

Musikken kommer ut som en sum av Mortens inspirasjoner og personlighet. Den catchy melodien, bjørka, støyen, rastløsheten, snø, James Blake, ordene, tre, Radiohead, plastikk, løpe, det abrupte, the kid, furua, melankolien, Frode Grytten, å reise, å reise for mye, å ikke reise, å reise til feil sted, hytta, asken, Olivier Messiaen, Hans Børli, å ikke vite, metall, elektroner, eufori, grubling, ski, undergrunn, Murakami, kajakk, country, på landet, in the country, de mørke akkordene og den skimrende flagringen.

Prosjekter Morten Qvenild er en del av